Žestoka rasprava zbog Jakuševca: Je li biootpad uzrokovao eksploziju?

Autor:

04.12.2023.,Zagreb - Jutros je na Jakusevcu doslo do novog odrona smeca, a ozlijedjene su dvije osobe..Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmisna cesta od Micevca do Jakusevca u smjeru zapada, amjesto dogadjaja je osigurano Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Marina Ivandić iz Možemo, Branko Kolarić iz SDP-a, Mario Župan iz HDZ-a i nezavisni Ivica Lovrić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” te govorili o incidentu na Jakuševcu.

Novi incident na Jakuševcu, u kojem su stradala tri radnika Čistoće, otvorio je stare probleme i brige oko zbrinjavanja otpada u Zagrebu. Odlaganje na Jakuševcu je jučer nastavljeno, odgovori se traže i dalje, a građani Resnika najavljuju za nedjelju prosvjede zbog planiranog Centra za gospodarenje otpadom na njihovom području.

Ivandić: “Treba utvrditi odgovornost”

Marina Ivandić je na početku emisije rekla kako će istraga utvrditi tko je odgovoran za incident.

– Očevid je bio i jučer u tijeku, inspekcije moraju utvrditi što se dogodilo. Grad je angažirao i nezavisnog sudskog vještaka kako bi dodatno utvrdio što se dogodilo. Budući da odlagalište održavaju privatne firme, tamo sudjeluje i Čistoća, treba vidjeti je li netko pogriješio, utvrditi odgovornost, sankcionirati i napraviti sanaciju, kako se ne bi ponovio incident, rekla je.

Kolarić: “Sve je ispod granica koje utječu na fizičko zdravlje”

Branko Kolarić je naglasio kako sigurnost radnika i život radnika nemaju nikakvu cijenu i to mora biti prioritet.

– Mora se osigurati da radnici idu bez straha na posao. Kontinuirano se provode mjerenja kvalitete zraka. Što se tiče plinova, što se širi iz Jakuševca, sve je ispod granica koje utječu na fizičko zdravlje. Ovaj miris što se osjeća nakon ovog odrona je nešto što utječe na kvalitetu života i ljudi imaju pravo na zrak koji ne smrdi, ali to ne utječe na fizičko zdravlje. Bilo je nešto više lebdećih čestica koje se javljaju kad je magla u jutarnjim satima, ali to nema veze s odronom na Jakuševcu, rekao je Kolarić.

Istaknuo je kako će količine metana mjeriti Gradska plinara.

– Mi mjerimo sastav plinova iz otpada. Pitanje je da li metan curi iz cjevovoda, te analize će raditi druge firme, dodao je.

Lovrić: “Inzistiram na nezavisnim mjerenjima”

Ivica Lovrić se nadovezao te rekao da način mjerenja dovoljno govori zašto građani ne vjeruju analizama kvalitete zraka.

– Informacije govore da je do 1000 puta iznad dopuštenog količina metana prekjučer bila prije eksplozije. Bila je velika koncentracija magle koja je nisko, metan nije mogao odlaziti u atmosferu. Kad dolazi do “idealnog omjera” kisika i metana, dolazi do eksplozije, koja se dogodila. Zato vam građani ne mogu vjerovati. Inzistiram na nezavisnim mjerenjima. To gradska vlast treba naručiti i platiti, rekao je.

Lovrić je istaknuo kako je politički krivac Tomislav Tomašević, a istraga će utvrditi tko je kazneno odgovoran.

– Apeliram na DORH, policiju i inspektorat, da žurno ubrzaju svoj rad. Mi nemamo završenu istragu za prvi odron, a već se na tom mjestu jučer dovozio novi otpad. Možemo reći da se prikrivaju tragovi. Zadnje dvije godine na jakuševečko brdo dovozi se ono što se ne smije dovoziti, a to je biootpad, rekao je Lovrić za HRT.

“Odgovornost za Jakuševec imaju Tomašević, Holding i Vić”

Mario Župan iz HDZ-a rekao je kako je sad definitivno utvrđeno da je Tomašević licemjeran.

– On laže, jer je potvrđeno da je HDZ u pravu, da je vozio biootpad. Sam je priznao da je vozio biootpad. Vjerujemo državnim i gradskim institucijama da će utvrditi kaznenu, prekršajnu i sve ostale odgovornosti. Gradske službe i Holding izgubili su se u vođenju. Sa svim otpadom i Jakuševcem upravlja zagrebačka Čistoća. Te četiri privatne firme samo razvrstavaju i zakopavaju otpad, a jedna od njih se bavi plinom. Isključivu odgovornost za Jakuševec imaju gradonačelnik Grada Zagreba, Holding i Davor Vić, koji treba dati ostavku, rekao je.

Marina Ivandić je naglasila kako je notorna laž da se biootpad odlaže na odlagalištu Jakuševec.

Branko Kolarić je rekao kako je zazivanje nepovjerenja u instituciju jako opasno.

– Gospodin Lovrić je kao učenik koji nauči za jedan, a dere se na učiteljicu da zna za pet. To je takvo ponašanje gdje se sije strah i zaziva nepovjerenje što je apsolutno štetno, dodao je.
Mario Župan je rekao kako gradska vlast manipulira ljudima.

– Jedini tko vam može pomoći je Vlada Republike Hrvatske i onda se plače kako je kriv Andrej Plenković. Vlada će omogućiti sve, ali nemaju načelnici i gradonačelnici povjerenja u vas i vašu vladavinu jer nemate struke, istaknuo je.

Ivica Lovrić je rekao da se zbog toga što biootpad emitira metan i CO2 dogodila ova eksplozija, a dogodit će ih se još.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.