Šimičević o Hranićevim izjavama: “Teška moralna katastrofa jednog nadbiskupa”

Nakon konferencije za novinare koju je o pedofilskom skandalu svećenika u Sotinu, u utorak održao đakovački nadbiskup Đuro Hranić, reagirao je i novinar tjednika Novosti koji je otkrio zlostavljanje, Hrvoje Šimičević. “Svjedočili smo teškoj moralnoj i etičkoj katastrofi jednog hrvatskog nadbiskupa”, kazao je.

“U svom se, nazovimo to tako – objašnjenju, u potpunosti lišio odgovornosti iako postoji osnovana sumnja da je počinio niz propusta koji su doveli u opasnost drugu djecu u Sotinu tako što nije maknuo župnika Zlatka Rajčevca nakon što je upozoren na najmanje jednu žrtvu imenom, a u listopadu 2016. da je vjerojatno riječ o dvije curice”, naglasio je Šimičević.

Ističe i kako je Hranić htio sve zataškati.

“Hranić je mogao odvojeno od tužiteljstva RH barem privremeno odstraniti Rajčevca. Privremeno odstraniti znači da ti, kad dobiješ vjerodostojne informacije, čim postoji sumnja, imaš te ovlasti. Ukoliko se pokažu neutemeljenima, vratiš ga. Taj mehanizam je u Vatikanu uspostavljen zbog niza slučajeva proteklih 50 godina. Dakle, Hranić je imao ovlasti bez obzira na svjetovne vlasti. Nije to napravio čak ni nakon travnja 2018. kada je Rajčevac navršio 75 godina i po kanonskom pravu morao u mirovinu, jedino se dekretom nadbiskupa, pod određenim uvjetima, može produžiti staž. Do onda je Hranić župnika već prijavio policiji, a produžio mu je mandat i još ga dvije godine i nešto držao na mjestu i dove u opasnost druge ministrantice”, rekao je Šimičević za N1 te dodao da ima “fotodokaze da je Rajčevac do kraja 2019. službovao mise u Sotinu u prisustvu curica, ministrantica. I to zahvaljujući Hraniću i njegovim odlukama”.

Sada je, kako zaključuje Hrvoje Šimičević, na potezu Vatikan. A ako i oni sve prešute, snosit će odgovornost.

“Mi novinari morat ćemo se pozabaviti Vatikanom i načinom kako tretiraju žrtve pedofilije od strane svećenika u hrvatskom društvu”, zaključio je novinar Novosti.

Hranić zamolio žrtve pedofilskog skandala za oproštaj: “Ako je tu pet osoba, očito da tu nešto ima…”

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner