Kultura
Decoration icon

pernice

Šiljila, gumice, pernice, olovke, izložba u galeriji Hrvatskog školskog muzeja

Autor:

Ilustracija Pixabay

Izložba “Šiljilo – Istinita priča”, koja se otvara u četvrtak, 30. ožujka u galeriji Hrvatskog školskog muzeja “Školica za 5”, uz niz izložaka vezanih uz školski pribor, prvi put predstavlja i one iz privatne kolekcije Jasne Radulović koja je Muzeju darovala 191 šiljilo.

Radulović je svoja šiljila kupovala u Zagrebu, između 1977. i 1984. godine, obično kada bi ‘zaradila’ peticu u školi, u knjižarama na Trgu bana Josipa Jelačića, Cvjetnom trgu, na Ilici i u robnim kućama Nama, napominje se u najavi.

“U 1. razredu osnovne škole nosila sam šiljilo, zeku s mrkvom, pa mi ga je jedna djevojčica gurnula s klupe, uho se razbilo, a ja sam bila neutješno tužna sve dok mama nije operirala zeku i zalijepila mu uho natrag. Mama i tata kupovali su mi ih s ljubavlju, a ja sam ih s ljubavlju i poštovanjem prema njima čuvala sve do danas”, prisjetila se donatorica.

Hrvatski školski muzej danas u Zbirci nastavnih sredstava i pomagala čuva preko 200 muzejskih predmeta za brušenje, oštrenje i šiljenje olovaka, no autorica izložbe Kristina Gverić, viša kustosica, kaže kako je takva vrsta građe bila slabije zastupljena, a sve do velike donacije 2014. prikupljeno je tek nekoliko brusila, oštrila i šiljila za olovke iz prve polovice 20. stoljeća.

Nakon donacije stvorena je podzbirka Zbirke nastavnih sredstava i pomagala Hrvatskoga školskog muzeja, podzbirka šiljila za olovke.

Uz šiljila iz fundusa, izložit će se raznovrsne gumice za brisanje, olovke za pisanje i pernice za pospremanje školskog pribora, prikazati povijest razvoja šiljila od prvih konstrukcija šiljila za olovke, prvih proizvođača, do prvih šiljila u danas prepoznatljivom modernom obliku.

Pripremljen je i “Pedagoški kutak” u kojem se, uz motivacijske video prezentacije i radove, svi mogu okušati u izradi umjetničkih djela od ostataka koji nastaju šiljenjem i tako imati i ulogu autora izložbe u nastajanju, napomenula je Gverić.

Izložba će biti otvorena do 6. svibnja 2023.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.