ŠIKIĆ: “Zagreb nije novo žarište, ali broj zaraženih mogao bi rasti”

Zagreb nije novo žarište, ali broj zaraženih mogao bi rasti, upozorila je za dnevnik.hr epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Od današnjih sedamnaest novih slučajeva zaraze u Zagrebu, njih četrnaest nije se zarazilo u gradu, “nego uglavnom na obali, na godišnjim odmorima”, kazala je Šikić. Potvrdila je kako je u zadnje vrijeme najveći broj novooboljelih među onima koji su se vratili s godišnjeg odmora te kazala kako se može očekivati i daljnji porast tog broja jer se još nisu svi vratili.

Kazala je da epidemiolozi tragaju za kontaktima zaraženih kako bi se spriječio lokalni prijenos bolesti, pa se nada da Zagreb neće ni postati žarište.

Poslala je i nekoliko važnih poruka građanima: “Oni građani koji se vraćaju s godišnjih odmora, a bili su na nekim masovnim okupljanjima, trebali bi izbjegavati kontakte s ukućanima starije dobi i kroničnim bolesnicima. Nadalje, ako osjete makar i blage simptome – povišena temperatura, gubitak osjeta njuha, okusa i mirisa, kašalj, curenje nosa – svakako se trebaju javiti svom liječniku, koji će ih uputiti na testiranje. Oni koji nemaju nikakve simptome, a znaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, također se moraju obavezno javiti svojem liječniku, koji će dalje kontaktirati epidemiologe”, kazala je epidemiologinja

Otkrila je i da je među zaraženima više od 70 posto ljudi u dobi do 50 godina, a od toga je gotovo trećina mlađih od 29 godina, koji se više kreću i imaju više kontakata.

Komentiraj