Nakon incidenta kojeg je izazvao Vojislav Šešelj u srijedu u Skupštini Srbije, hrvatska delegacija odlučila je vratiti se u Hrvatsku. Trebao je to biti dvodnevni posjet Srbiji, prvi jednog predsjednika Hrvatskog sabora Srbiji. Ipak, već prvog dana, nakon što je Vojislav Šešelj izazvao incident pred Skupštinom Srbije, posjet je prekinut već prvog dana.

Nakon telefonskog razgovora Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića odlučeno je da se prekine službeni posjet hrvatske delegacije Srbiji.

“Najoštrije se osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čovjeka republike Hrvatske”, kazala je za N1 glasnogovornica hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

FaH

Hrvatska delegacija već se uputila prema Zagrebu.

Iz Hrvatskog sabora priopćili su potom kako je grubo povrijeđeno dostojanstvo Hrvatske i Sabora. “Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet”, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković navela je u priopćenju kako osuđje ‘brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Srbije i Hrvatske’. “Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije osuđuje današnji brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja.

Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva.

Incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se događaju ovdje u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavnog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu odlučnost Republike Srbije da gradi i unaprjeđuje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, radi budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regiji”, kaže Gojković u priopćenju.

Beograd, 18.04.2018 – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokoviæ zapoèeo je u srijedu ujutro dvodnevni službeni posjet Srbiji sastankom sa svojom kolegicom, predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojkoviæ. Na slici Maja Gojkoviæ.
foto HINA/ Velimir Iliæ/ ds

Podsjetimo, Šešelj je psovao je hrvatsku delegaciju koja je u posjetu Srbiji i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.

“Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao joj, oborio stijeg, pokušao iscjepati zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili”, navodi se u priopćenju Srpske radikalne stranke.

Šešelj je nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gdje se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Radikali pišu kako je šešelj prišao hrvatskoj delegaciji, vrijeđajući ih i govoreći kako je ‘izgazio ustašku zastavu’.

Komentiraj