Šeks: “Milanović ignorira i mimoilazi Ustav”

Predsjednik Republike ponaša se tako da to “ulazi u sferu ignoriranja Ustava”, kazao je dugogodišnji političar HDZ-a Vladimir Šeks, jedan od kreatora prvog Ustava neovisne Hrvatske. Milanovićevo ponašanje, precizirao je u intervjuu za N1, “nije kršenje, nego mimoilaženje Ustava”.

“Sabor je zakonom ustanovio 30. svibnja kao Dan državnosti, sviđalo se to predsjedniku države ili ne. Svi su dužni pridržavati se zakona, pa tako i predsjednik. To što je on 30. svibnja rekao da se odvio HDZ-ovski dernek ignorirao je odluku Sabora, to spada u drugu sferu i ulazi u sferu ignoriranja Ustava… “, rekao je Šeks.

Šeks je rekao kako se predsjednik po Ustavu treba brinuti za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. “Kako on to radi kada napada premijera, kada govori da on mora znati za izvide DORH-a i USKOK-a i za koje ni on ni premijer ne smiju znati? Kako se brine kada napada Ustavni sud, DORH, USKOK, PNUSKOK, medije…? Kako se brine za stabilnost vlasti ako on određuje umjesto Ustavnog suda da je Stožer parapolitičko tijelo? On se stavlja na mjesto iznad Ustavnog suda”, ustvrdio je Šeks.

“Kad god netko kritizira Milanovićev potez, on s tim kritičarom ne polemizira, on ide metodom diskvalifikacije, uvreda, kleveta, to radi sa svima koji su se kritički osvrnuli na njegov potez”, kazao je.

Išao je i dalje, pa predložio da “povjerenstvo koje se sada pokušava osnovati propita kakvu je Zoran Milanović imao ulogu kada je kao predsjednik vlade davao naloge DORH-u.” “Izvidi su po zakonu tajni i nitko za njih ne smije znati. Kada predsjednik uporno govori da je predsjednik vlade trebao znati što radi DORH, pitanje je: predsjedniče, sam si priznao da si utjecao na rad DORH-a i policije za vrijeme tvog mandata kao premijera. Povjerenstvo koje se sada pokušava osnovati trebalo bi propitati kakvu je Zoran Milanović imao ulogu kada je kao predsjednik vlade davao naloge DORH-u”, kazao je Šeks.

Komentiraj