Šefica LNG-ja krivi Vrdoljaka i HNS za loše poslovanje tvrtke

Nacionalovi izvori tvrde da se Barbara Dorić na nedavno održanom sastanku užeg vodstva HNS-a okomila na stranačko vodstvo, optužujući ih za krive instrukcije i nametnute odluke kojima se bila prisiljena rukovoditi pri vođenju projekta LNG

Nepotpisano pismo koje su prije dva tjedna primili članovi Nadzornog odbora tvrtke LNG Hrvatska i članovi uprava HEP-a i Plinacroa kao suvlasnika spomenute tvrtke, koje je ekskluzivno prenio i Nacional, a u kojem se upozorava na niz pogrešnih odluka i loših poslovnih poteza vezanih uz izgradnju LNG terminala na Krku, izazvalo je veliku buru unutar tvrtke LNG Hrvatska, ali i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, potvrđeno je Nacionalu iz stručnih, dobro obaviještenih krugova. Isti izvori tvrde da je Barbara Dorić posljednjih dana krivnju za loše poteze, krive procjene i pogrešne poslovne odluke vezane uz izgradnju LNG terminala i nabavu opreme, pokušala svaliti na vodstvo Hrvatske narodne stranke te se na nedavno održanom sastanku užeg vodstva HNS-a okomila na stranačko vodstvo, optužujući ih za krive instrukcije i nametnute korake i odluke kojima je bila prisiljena rukovoditi se u procesu vođenja projekta.

Iako Barbara Dorić formalno nije članica ijedne stranke, što i sama voli isticati, ipak je poznato da je i na mjesto direktorice LNG Hrvatska, jednako kao i na bivšu poziciju šefice Agencije za ugljikovodike koju je vodila od lipnja 2014. do travnja 2018., stigla uz političku podršku Hrvatske narodne stranke. Zamolili smo stoga Barbaru Dorić da nam prokomentira je li doista optužila stranačko vodstvo HNS-a – čiji, barem formalno, nije član – za pogrešne instrukcije i loše savjete vezane uz projekt LNG terminala, a posebno nas je zanimalo zašto se s vremena na vrijeme sastaje s predsjednikom stranke Ivanom Vrdoljakom i o čemu razgovaraju.

Isprva je odbila dati službeni odgovor na naša pitanja, rekavši u kratkom telefonskom razgovoru da posve neslužbeno može reći da su te informacije “obična glupost ispod svakog nivoa koja nema veze s istinom” i koju ne želi komentirati te da ne vidi što bi ona radila na sastanku vodstva stranke čiji nije član. Ipak, pitanje o čestim neformalnim sastancima s predsjednikom HNS-a Vrdoljakom i temama o kojima su tom prilikom razgovarali, ostalo je bez konkretnog odgovora. No kratko nakon toga, nakon što je dobila potvrdu da će informacija o njezinim optužbama prema vrhu HNS-a biti spomenuta u članku, ipak se predomislila i odlučila poslati kratak službeni odgovor:

“To su sve laži koje su lako provjerljive, a koje se iznose u ovome trenutku kako bi se direktno naštetilo realizaciji projekta od strateškog interesa za RH.”

Pitanje o čestim sastancima sa šefom HNS-a Vrdoljakom, Barbara Dorić odbila je komentirati, ali je o tvrdnjama da je optužila vrh HNS-a rekla: ‘To su laži koje štete realizaciji strateškog projekta’

Nacionalov izvor blizak vrhu HNSa također je demantirao informacije o navodnim optužbama koje je Barbara Dorić uputila čelništvu stranke, rekavši da mu spomenuti sastanak užeg vodstva na kojem bi se raspravljalo o LNG terminalu nije poznat, no tvrdi da se “takav način rasprava o poslovanju javnih poduzeća u resorima u kojima je HNS preuzeo odgovornost i u kojima ima svoje predstavnike, kosi s temeljnim postulatima stranke” jer stranka, tvrdi on, “nikada neće nekome davati naputke kakve poteze u tvrtki treba povući i kakve odluke donijeti”, objasnivši da imaju povjerenja u stručnost osoba koje takve tvrtke vode. Ipak, isti izvor blizak vrhu HNS-a rekao je da nisu rijetki slučajevi da će pojedinci, u slučajevima kada se iz raznih razloga osjete uzdrmani na svojim pozicijama, nastojati optužiti stranku za vlastite loše poteze i krive procjene, plasirajući kojekakve tvrdnje i informacije. Je li se to dogodilo u ovom slučaju? Za to službenu potvrdu nismo dobili. No iz dvaju drugih međusobno neovisnih izvora potvrđeno nam je da se predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka vrlo često može vidjeti u Zagreb Toweru, poslovnom sjedištu tvrtke LNG Hrvatska u Radničkoj cesti u Zagrebu, kako se sastaje s Barbarom Dorić i da se takvi sastanci odvijaju redovito.

Zatražili smo i od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da nam potvrde jesu li upoznati sa sadržajem pisma koje su prije dva tjedna primili članovi NO tvrtke LNG Hrvatska i Uprava Plinacroa i HEP-a, kako ga komentiraju i što će poduzeti pokažu li se navodi iz pisma točnima. A posebno nas je zanimalo uživa li Barbarara Dorić još uvijek povjerenje ministra Tomislava Ćorića. Iz Ministarstva su nam odgovorili da su upoznati s tvrdnjama iznesenima u pismu te dodali da je “nakon desetljeća neaktivnosti po pitanju realizacije projekta LNG terminala na otoku Krku, od imenovanja Barbare Dorić na mjesto direktorice LNG Hrvatska, 19. travnja 2018. godine, projekt konačno doveden u fazu realizacije”.

“Upravo su za vrijeme mandata Barbare Dorić dovršene sve pripremne aktivnosti koje se odnose na zatvaranje financijske konstrukcije projekta, provedbu postupka ugovaranja kapaciteta terminala, provedbu postupaka nabave EPC radova na kopnu i broda FSRU tako da su se značajno smanjili kapitalni troškovi projekta, usklađivanje regulative, ishođenje potrebnih dozvola i slično, a što je omogućilo donošenje konačne investicijske odluke. U tom smislu Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatska, ima podršku u nastavku vođenja projekta”, stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću i protokol Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Nasuprot tome, u pismu koje je prije dva tjedna stiglo na adrese elektronske pošte članova uprava tvrtki Plinacro i HEP kao suvlasnika tvrtke LNG Hrvatska, koje je ekskluzivno prenio Nacional, tvrdi se da je aktualna direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić svojim postupcima unatrag godinu dana, koliko je na čelu tvrtke, načinila golemu štetu projektu LNG terminala na Krku i da će pogrešnim odlukama i neobjašnjivim poslovnim potezima, prije svega onima vezanima uz odabir izvođača građevinskih radova i odabir broda – FSRU jedinice, ugroziti čitav projekt. U pismu se tvrdi i da će zbog pogrešnih odluka direktorice Barbare Dorić projekt trpjeti višemjesečna kašnjenja, zbog čega prijeti plaćanje visokih penala isporučitelju broda koji LNG Hrvatska zbog nedovršenog pristana neće moći preuzeti u dogovoreno vrijeme te da će radovi na izgradnji pristana kasniti dijelom i zbog neriješenih vlasničkih odnosa nad zemljištem potrebnim za izgradnju kopnenog dijela terminala (plinovod, kompresorske stanice… ) jer je tvrtka Trans LNG sudskim putem osporila lokacijsku dozvolu za LNG terminal.

Iako iz nadležnog ministarstva sada hvale Barbaru Dorić, Nacionalov izvor iz stručnih krugova dobro upućen u projekt LNG terminala i događanja vezanih uz njegovu realizaciju, tvrdi da u stručnim kuloarima otvoreno pričaju o nezadovoljstvu samog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i njegovih suradnika nekim potezima i odlukama Barbare Dorić. Upravo u tim glasinama o nezadovoljstvu ministra, kako nam je objašnjeno, krije se motiv za pokušaje Barbare Dorić da sporne poslovne odluke – u čiju suspektnost upozoravaju upravo stručnjaci – pripiše pogrešnim sugestijama i uputama pristiglima iz HNS-a. No hoće li doista doći do njezine smjene, ovisit će zasigurno, tvrdi isti izvor, o odnosu između HDZ-a i HNS-a, koji je posljednjih dana bio značajno narušen odbijanjem smjene ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je na koncu sam dao ostavku. Nacionalov izvor o tome je rekao:

“Barbara Dorić je kao direktorica iza koje stoji HNS sve do sada bila zaštićena u političkom smislu. No tinjajući sukob između HDZ-a i HNS-a pokazao je kako premijer Plenković u energetskim tvrtkama polako nastoji izgurati HNS-ov kadar i umjesto njih postaviti svoje ljude. Taj proces vidljiv je u nekoliko zadnjih mjeseci u HEP-u i još nekim tvrtkama iz energetskog sektora, pa je očito da slabljenje koalicije za sobom vuče i određene promjene na vodećim položajima tih tvrtki. Te se promjene neće dogoditi preko noći, ali sve ide u tom smjeru.”

Isti izvor tvrdi i kako je postalo jasno da se Barbara Dorić nije potpuno snašla u nekim segmentima projekta, posebno u onom koji se odnosi na rješavanje pitanja zemljišta za LNG terminal, u kojem je sadašnji vlasnik parcela Trans LNG povukao neke poteze – prije svega one vezane uz poništenje lokacijske dozvole za terminal kao uvjet za izvlaštenje te osporavanje ustavnosti Zakona o LNG terminalu – s kojima je stekao poziciju kojom može ozbiljno naštetiti dovršenju projekta.

“U toj kompleksnoj situaciji, u kojoj neke poteze treba odigrati hladne glave, nakon što je postalo jasno da Trans LNG neće odustati od svojih namjera da kroz bitku za zemljište zaustavi projekt izgradnje terminala, Barbara Dorić se nije postavila dovoljno čvrsto i teško se nosi s tim problemima. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike stizale su neke sugestije da se s predstavnicima tvrtke Trans LNG sjedne za stol, da se pokuša razgovarati i pronaći obostrano prihvatljivo rješenje problema, no koliko znam, Dorić je sve to odbila i to u Ministarstvu nije dobro prihvaćeno. A ovo posljednje pismo samo je dolilo ulje na vatru koja već tinja neko vrijeme”, rekao je naš izvor.

Osim tehničkih detalja vezanih uz sam projekt, tvrdi naš izvor, u Ministarstvu su nezadovoljni i činjenicom da su se iz same tvrtke LNG Hrvatska posljednjih mjeseci zaredale optužbe dijela djelatnika tvrtke na račun Barbare Dorić, u kojima je se optužuje za mobing i neprimjereno ponašanje prema zaposlenicima, zbog čega je, tvrdi se, samo u zadnjih godinu dana od 10 zaposlenika, koliko ih broji tvrtka LNG Hrvatska, njih čak petero dobilo otkaze ili je svojom voljom otišlo iz tvrtke. Posljedica takvog stanja čak su tri sudske tužbe koje bi, presudi li sud u korist bivših djelatnika, mogle nanijeti dodatnu financijsku štetu tvrtki. Najsvježiji primjer je nepravomoćna presuda koju je 5. srpnja ove godine donio Općinski radni sud u Zagrebu na temelju tužbe koju je krajem prošle godine podigao bivši zaposlenik te tvrtke Zdeslav Matić zbog nezakonitosti otkaza ugovora o radu.

‘Tinjajući sukob između HDZ-a i HNS-a pokazao je da premijer Plenković u energetskim tvrtkama polako nastoji izgurati HNS-ov kadar i umjesto njih postaviti svoje ljude’, tvrdi izvor iz stručnih krugova

Naime, Matiću je ugovor o radu na neodređeno vrijeme, koji je sklopljen 23. kolovoza 2017. godine s tvrtkom LNG Hrvatska, otkazan početkom kolovoza prošle godine, prije isteka roka, nakon čega je Matić tužio tvrtku sudu tvrdeći da mu je otkaz uručen protupravno. Sud je stao na njegovu stranu, presudivši da je otkaz ugovora o radu nedopušten, da radni odnos “između tužitelja i tuženika nikada nije ni prestao” te je naložio tvrtki da ga vrati na posao. Tijekom sudskog postupka saslušano je i nekoliko svjedoka, a među njima i Barbara Dorić kao direktorica tvrtke. No ono što posebno upada u oči iščitavanjem sudske presude, koju je dobio i Nacional, jest činjenica da je sutkinja iskaz Barbare Dorić ocijenila kao “irelevantan”. U objašnjenju presude sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Ivana Starčević je navela: “Za tuženika u svom iskazu pred ovim sudom nije navela nijednu pravnu formulaciju vezano za ugovor o radu, radni odnos i ostale pravne forme kojima se odlučuje o pravima radnika, iako je čelnik institucije. Stoga ovaj iskaz sud nije prihvatio kao relevantan.”

Nacionalu je prošloga tjedna potvrđeno i da su potpisnik pisma upućenog članovima Nadzornog odbora LNG Hrvatska i članovima uprava HEP-a i Plinacroa te još nekolicina bivših djelatnika tvrtke LNG Hrvatska pozivani na obavijesne razgovore u MUP zbog navodnih prijetnji upućenih direktorici tvrtke Barbari Dorić te da se protiv njih podnose kaznene prijave iz istog razloga, što spomenuti djelatnici, kako je saznao Nacional, u potpunosti negiraju i prijave smatraju direktnim prijetnjama i pokušajima zastrašivanja kako bi odustali od svojih tvrdnji i tužbi protiv tvrtke. U isto vrijeme drugi je Nacionalov izvor iz stručnih krugova upozorio da Nadzorni odbor tvrtke LNG Hrvatska – u kojem sjede Ivan Andročec iz HEP-a, Mihovil Anđelinović kao predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Luka Balen iz tvrtke Plinacro – nije poduzeo ništa da istraži stanje u tvrtki, iako je bio obaviješten o brojnim nepravilnostima i spornim odlukama direktorice Dorić.

“Umjesto da se pretresu argumenti izneseni u pismu i da se provjeri jesu li iznesene činjenice točne i prijeti li projektu doista značajna šteta, tvrtka potiče podizanje kaznenih prijava protiv vlastitih djelatnika, prijeti i zastrašuje”, zaključio je naš izvor.

 

Komentiraj