SDP-ovka: “Kako možete dijete vratiti “na zahtjev roditelja”, nije to kriterij za povratak djeteta u obitelj”

Saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, SDP-ovka, osvrnula se na problem zaštite prava djece. Povod je porast broja djece  bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a posebice slučaj nesretne dvoipolgodišnje djevojčice kojoj je smrskana lubanja.

“Prije tjedan dana smo u medijima mogli čitati o broju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na smještaju, koji u veljači 2020. godine iznosi 4439, dok je broj u 2015. godini bio 2795. Zatražili smo promptnu reakciju premijera Plenkovića i ministara nadležnog za poslove socijalne skrbi Aladrovića i ministra nadležnog za pravosuđe Malenice, za rješavanje predmeta obiteljsko pravne zaštite po žurnom postupku i kontrolu svih odluka suda o povjeravanju djece, a posebice one o odbijanju prijedloga centara za socijalnu skrb o lišavanju roditeljske skrbi. Ali, nismo dobili nikakvu reakciju ikoga od članova Vlade”, napisala je Vlašić Iljkić u petak.

Osvrnula se na slučaj djevojčice kojoj je smrskana glava, odnosno, moguće premlaćivanje nakon povratka u biološku obitelj.

“Nije jasno da li je dijete bilo smješteno u udomiteljsku obitelj prema Zakonu o socijalnoj skrbi ili Obiteljskom zakonu. Skandalozan je navod u medijima prema kojem je dijete vraćeno u biološku obitelj na “zahtjev roditelja”. Pravila struke rada u centru za socijalnu skrb ne poznaju “zahtjev roditelja” za povratak u biološku obitelj, kao jedini kriterij za povratak djeteta u obitelj.

Glavni problemi u sustavu socijalne skrbi

“Neorganiziranost rada i neuključenost svih stručnih radnika kao i nepostupanje sukladno Obiteljskom zakonu, odgovornost je ravnatelja Branka Medunića i ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića. Tražimo žurni upravni i stručni nadzor u ovom slučaju, ali i zaštitu djece i ranjivih skupina u svim drugim slučajevima kojima nadležno ministarstvo očito ne može pružiti potrebnu zaštitu”, navela je Vlašić Iljkić.

Članovima Vlade žele ukazati na probleme u sustavu socijalne skrbi i obiteljsko-pravnoj zaštiti, naglasila je.

Centri za socijalnu skrb su opterećeni sve većim brojem upravnih postupaka za prava koja se tiču isključivo zdravstvenog stanja osoba i čije mjesto nije u sustavu socijalne skrbi (osobne invalidnine, doplatci za pomoć i njegu), što onemogućuje stručnim osobama da se bave obiteljima, navela je kao osnovnu poteškoću.

Predmeti obiteljsko pravne zaštite na sudovima su dugotrajni, izostaje kontrola odluka suda o povjeravanju djece, a posebice one o odbijanju prijedloga centara za socijalnu skrb o lišavanju roditeljske skrbi, nekompetentni suci koji daju prednost biološkom roditeljstvu nauštrb najboljem interesu djeteta, loša međuresorna suradnja ministarstava iz područja socijalne skrbi, pravosuđa i unutarnjih poslova, samo su neki od ključnih problema ovog resora, ističe Vlašić Iljkić.

Sud će u subotu odlučiti o istražnom zatvoru za roditelje djevojčice kojoj je zdrobljena glava

Traže ostavku ministra Aladrovića

“Državno odvjetništvo nije dio timova za međuresornu suradnju za sprečavanje i borbu protiv nasilja u obitelji, što smo u više navrata upozoravali i tražili izmjenu. Na Odboru za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, održanom 18. ožujka ove godine raspravljali smo o Izvješću o radu policije za 2018. i 2019. godinu. Ukazala sam na potrebe edukacije policijskih službenika za postupanja u slučaju nasilja u obitelji i zaštite žrtava. Nakon policijskih postupaka trebali bi uslijediti žurni sudski postupci i izrečene kazne”, rekla je Martina Vlašić Iljkić.

Ni  policija, dodala je, nije sasvim zadovoljna radom državnih odvjetništava i sudskim odlukama. Jer, navodi dalje, nakon što optuženik bude pušten da se brani sa slobode, pravomoćna presuda uslijedi nakon više od osam godina od počinjenja djela. To je demotivirajuće i frustrirajuće za postupanja policije, kazala je.

“Prava djece se svakodnevno krše, a vi ništa ne poduzimate kako bi se zaštitila njihova prava, dobrobit i interes sukladno Ustavu, Konvenciji o pravima djeteta, Obiteljskom zakonu, Zakonu o socijalnoj skrbi, te Nacionalnom strategijom za prava djece u Republici Hrvatskoj od 2014.-2020. godine. Djeca stradavaju, njihovi životi su ugroženi, dani u privremenom smještaju se pretvaraju u godine, a njihove sudbine su zaboravljene”, rekla je Vlašić Iljkić prozivajući članove Vlade.

Dodala je da svaki dan vođenja sustava socijalne skrbi pod ministrom Josipa Aladrovića ugrožavajući za najranjivije skupine.

“Tražimo njegovu ostavku i reorganizaciju sustava socijalne skrbi”, poručila je SDP-ova Martina Vlašić Iljkić.

Ravnatelj Centra Nova Gradiška: “Biološkim roditeljima su se poboljšali životni uvjeti, pa smo im djevojčicu vratili”

Komentiraj