Ravnatelj Centra Nova Gradiška: “Biološkim roditeljima su se poboljšali životni uvjeti, pa smo im djevojčicu vratili”

Javnost je zgrožena nesrećom dvoipolgodišnje djevojčica koja je u srijedu stigla u zagrebačku Klaićevu bolnicu s teškim nagnječenjem mozga i cijele glave. U četvrtak navečer uhićeni su roditelji djevojčice, tijekom petka policija provodi krim istragu nad svima koji su uključeni u njezin život i time odgovorni za ovaj zločin: biološka obitelj, udomiteljska obitelj, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška.

U četvrtak navečer uhićeni su roditelji djevojčice; ubrzo je potvrđeno da je otac više puta prijavljivan za nasilje u obitelji zbog čega je samo prekršajno kažnjavan.

Imaju četvero djece, rekli su da o samo jednom mogu brinuti

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Branko Medunić za Index je opisao kako je došlo do toga da se djevojčica vrati roditeljima.

“Roditelji su zaključili da ne mogu voditi brigu o djetetu, pa su ga zajednički doveli u Centar. To je bilo nekoliko mjeseci nakon rođenja, bila je još bebica. Dijete je tada udomljeno i ostalo je tu sve do kraja prošle godine, kada su roditelji zatražili povratak”, rekao je Branko Medunić.

U trenutku kada su djevojčicu doveli u Centar, roditelji su imali samo jedno starije dijete, koje je ostalo s njima.

“Za najstarije dijete su tvrdili da se za njega mogu brinuti, ali da zbog tadašnjih uvjeta nisu bili u stanju voditi brigu o dvoje djece”, rekao je Medunić.

Krajem prošle godine dijete je na zahtjev roditelja vraćeno, i to, tvrdi ravnatelj, nakon što je došlo do značajnog poboljšanja uvjeta u roditeljskom domu.

“Došlo je do poboljšanja stambenih, materijalnih, obiteljskih i ukupnih okolnosti, tako da smo procijenili da su u međuvremenu sve to sredili i stekli još dvoje druge djece. Zaključak je bio da je u najboljem interesu da dijete ide u primarnu obitelj i da bude s braćom i sestrama.

Nitko nije mogao predvidjeti ovakvu situaciju”, rekao je Medunić.

Centar za socijalnu skrb nije znao za masnice, ozljede i svrab

Liječnici su na djevojčici pored modrica otkrili i kožnu bolest, ali Medunić tvrdi da djelatnica Centra koja je obilazila obitelj o tome nije mogla znati ništa.

“Naša djelatnica nije imala nikakvih informacija o kožnoj bolesti, nije to mogla vidjeti ispod odjeće”, rekao je.

Obitelj je, kazao je ravnatelj u četvrtak, bila pod redovitim nadzorom Centra za socijalnu skrb, i to do dva puta tjedno, a liječnici su utvrdili kako dijete ima stare ozljede, masnice i svrab.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kaže da je u četvrtak uputilo upravni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška.

“Ministarstvo je naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni.

Ministarstvo je u petak u Centar uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu.

Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela”, rekli su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Krim istraga o djevojčici koja je u Klaićevu dovezena smrskane glave: Policija ispituje roditelje i udomiteljsku obitelj


Anesteziologinja zgrožena stanjem djevojčice

Voditeljica odjela za anesteziologiju i reanimaciju Tajana Milanović Robina u bolnici u Novoj Gradišci za N1 je opisala kako je izgledao prijem djevojčice u njihovu bolnicu.

“Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, na skabijes, ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu, pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja.

Po tijelu je bilo nešto hematoma na potkoljenicama, ali na to nismo puno obraćali pažnju jer smo se posvećivali neurotraumi”, rekla je anesteziologinja.

Oduzeli im troje djece, pregledat će ih pedijatri

Nakon uhićenja bioloških roditelja, preostalo troje djece je smješteno u udomiteljsku obitelj i pregledat će ih pedijatri.

“Troje preostale djece iz obitelji ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice smješteno je u udomiteljsku obitelj”, rekao je u petak Hini ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić.

“Djeca su u dobi od nekoliko mjeseci do četiri godine i svi troje su smješteni u istu obitelj, koja se nalazi u neposrednoj blizini gdje su djeca do sada živjela. Danas će i preostalu djecu pregledati pedijatar kako bi se utvrdilo jesu li i ona bila ozljeđivana”, poručio je.

Brutalne ozljede: Dvogodišnjoj curici zgnječena glava nakon što je iz udomiteljske obitelji vraćena biološkim roditeljima

Komentiraj