Schulz prijeti rezanjem EU fondova za zemlje koje neće migrante

FaH

Sredstva iz fondova Europske unije trebaju se davati na temelju načela “solidarnosti”, poručio je čelnik njemačke oporbe Martin Schulz u utorak, naznačivši da bi zemlje središnje i istočne Europe, koje odbijaju primati migrante, trebale dobivati manje od Bruxellesa.

“Nema izbjegličke krize u Europi, mi smo bogat i velik kontinent i samo trebamo razborito raspodijeliti izbjeglice. Ono što imamo je kriza solidarnosti”, napisao je čelnik socijaldemokrata (SPD) na Facebooku.

“Ima zemalja koje kažu ‘da’ Europi kada nešto dobivaju. A kažu ‘ne’ kada bi trebale nešto učiniti, primjerice prihvatiti izbjeglice. To mora stati. Kao kancelar stavit ću veto na bilo koji proračun EU-a koji nije temeljen na načelima solidarnosti”, dodao je Schulz, socijaldemokratski kandidat za njemačkog kancelara na parlamentarnih izborima u rujnu.

U lipnju je Europska komisija pokrenula pravni postupak protiv Poljske, Češke i Mađarske zato što odbijaju prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke u okviru sporazuma o podjeli tereta iz 2015. godine.

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi prošle je godine bio među prvima koji su optužili kolege iz središnje i istočne Europe za sebičnost u migrantskoj krizi i zaprijetio rezanjem sredstava iz EU fondova za te zemlje.

“Ako ne pokazujete solidarnost oko migracija, mislim da je potpuno legitimno da veće zemlje ne pokažu solidarnost u davanjima (proračunu EU-a)”, rekao je Renzi u veljači 2016. godine.

Komentiraj