Jurica Galoic/PIXSELL

SAVJETI ZA NADZOR I ORGANIZACIJU: Pusić poziva Sloveniju da bolje postupa prema migrantima

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozvala je u srijedu Sloveniju da bolje postupa prema migrantima i ukloni žicu na granici i izrazila spremnost Hrvatske da joj u tome pomogne savjetima i iskustvom.

Komentirajući prije sjednice vlade zahtjev Slovenije da Hrvatska pojača nadzor nad migrantima, Pusić je u izjavi za novinare istaknula da Hrvatska ima najbolji nadzor i organizaciju u migrantskoj krizi od Turske do Njemačke i pozvala Sloveniju da poboljša svoj pristup.

“Najbolji nadzor i organizacija u migrantskoj krizi od Turske do Njemačke je u Hrvatskoj. Prema tome, Slovenija bi trebala pripaziti malo i na to kako oni to rade i skinuti žicu”, kazala je.

“Možemo im pomoći savjetima i iskustvom kako se to radi, da se ne izazivaju teškoće u društvu, a da se i prema ljudima pristojno ponaša”, dodala je.

Slovenija je zatražila sastanak na kojemu će od Hrvatske zatražiti pooštreni postupak identifikacije migranata i izbjeglica, rekao je u utorak slovenski državni tajnik Boštjan Šefic, zadužen u vladi  za izbjegličku problematiku.

“Predložili smo sastanak na razini dviju graničnih policija na temu pooštrene kontrole i preciznijeg utvrđivanja identiteta migranata”, kazao je Šefic.

Austrija je proteklih dana uvela strože kontrole na granici i odbila primiti više stotina migranata iz Slovenije.

Komentiraj