Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas će u Vinkovcima održati 5. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, izvijestili su iz Vlade. Uz premijera, na sjednici će sudjelovati potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar financija Zdravko Marić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Plenković će prisustvovati i svečanosti potpisivanja ugovora za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna. Riječ je o najvećem ulaganju u posljednjih 15 godina.

Premijer je na jučerašnjoj sjednici Vlade kazao kako su za današnju sjednucz avjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pripremljene brojne teme. “Posebno se to odnosi na na razvojne sporazume, gdje ćemo pružiti novu mogućnost županijama za puno kvalitetniji razvoj, pogotovo ovog dijela Hrvatske koji je bio depriviran u brojnim aspektima”, rekao je Plenković i dodao kako će se na sjednici govoriti i o demografskoj revitalizaciji Slavonije, različitim projektima iz kulture i infrastrukture te napraviti plan daljnje dinamike aktivnosti vezanih za Slavoniju.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković, osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve te energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020. Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici.

Komentiraj