Premijer Andrej Plenković u okviru priprema za nastavak političkih razgovora sa Slovenijom u Banskim dvorima održava konzultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka oko odnosa Hrvatske i Slovenije.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči početka sastanka novinarima je rekao da su došli na sastanak kako bi ih premijer informirao o stanju sa Slovenijom. “Drago mi je da je na kraju došlo na naše. Prije devet mjeseci pozivao sam na razgovor o budućnosti Hrvatske i rješavanju ključnih problema. Drago mi je da je HDZ shvatio da se važne stvari moraju rješavati konsenzusom”, rekao je Bernardić, kako prenosi Dnevnik.hr.

Šef HSS-a Krešo Beljak naglasio je kako bi se prije razgovora o arbitraži sa Slovenijom trebalo riješiti pitanje žice na hrvatsko-slovenskoj granici. Na pitanje je li HSS spreman na odstupanja u razgovorima s premijerom kad je u pitanju arbitražna odluka, Beljak je kazao da državu ne vodi HSS, već “HDZ i njegovi priljepci”.

Naglasio je kako HSS nećebiti ‘smokvin list za bilo kakve odluke’. “Dok Slovenija ne makne onu grozomornu žicu, mislim da s njima uopće ne bi trebalo razgovarati”, poručio je predsjednik HSS-a.

“Dijalog je nezamjenjiv u rješavanju tih pitanja. Međutim, prije nego bilo što odlučim, morat ću pitati premijera da li hrvatski porezni obveznik, Karl Erjavec uredno plaća svoj porez za vikendicu na Karigadoru Gajle”, dodao je čelnik HSU-a Silvano Hrelja.

“Da bismo mogli iznijeti stav, moramo čuti prvo pozicije koje će nam iznijeti premijer Plenković. zasad ne mogu reći ništa drugo. Potpuno je jasno da to ne može biti temeljem arbitražnog sporazuma iz kojeg smo izašli”, naglasila je Bruna Esih dodajući da ona jest za dijalog sa Slovenijom.

Šef Mosta Božo Petrov ponovio je po dolasku na sastanak da njegova stranka sjednicu vidi kao priliku za dobar dijalog i za novi početak “koji nije na neobičnim kompromisima postavljen, kao kad je Hrvatska trebala ući u EU”. Petrov je dodao da bi trenutno najbolje rješenje bilo kondominij.

Komentiraj