Sankcionirani Putinov oligarh ima hrvatsku putovnicu. Poznati je naftaš i vlasnik tabloida

Autor:

Wikimedia Commons

Na popisu osoba pod sankcijama Europske unije zbog ruske agresije na Ukrajinu našao se i jedan ruski oligarh s hrvatskom putovnicom, piše u četvrtak Večernji list.

Do sada je bilo slabo poznato da ulagač u fondove, medijski mogul i energetski tajkun Grigorij Viktorovič Berjozkin, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima i hrvatsko državljanstvo, navodi dnevnik.

On je druga osoba i s hrvatskim državljanstvom na konsolidiranoj listi Europske unije osoba čija je financijska imovina zamrznuta, a na kojoj se nalazi i srbijanska pjevačica i bivša manekenka Aleksandra Nikolić koja je u braku s ruskim bogatašem Andrejem Meljničenkom.

Grigorij Berjozkin vodeći je ruski poduzetnik, rođen na jučerašnji dan 1966. u Moskvi, i blizak Putinu, kaže se u objašnjenju zašto je ovaj Rus s ruskim i hrvatskim državljanstvom uvršten među sankcionirane osobe.

Predsjednik je upravnog odbora ESN grupe, privatne tvrtke za kapitalna ulaganja s portfeljem u raznim industrijama, uključujući medije, energetiku, infrastrukturu, IT i petrokemijski sektor. Vlasnik je niza medija, među ostalima i prorežimskog tabloida Komsomolskaje pravde.

Njegova grupa ESN potpisala je s tvrtkom Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) te Ruskim fondom za izravna ulaganja (RDIF) 2019. godine ugovor o ulaganju u projekt projektiranja, izgradnje i upravljanja tvornicom metanola u Amurskoj oblasti na istoku Rusije, a dvije godine kasnije ulaze i u istraživanje i razvoj plovila na metanol. Tvrtka Rusenergosbyt, čiji je dioničar, opskrbljuje energijom rusku željeznicu, koja ima presudnu ulogu u prijevozu vojske i ratne opreme.

Taj ruski poduzetnik, kaže se, materijalno podupire, ali i profitira od ruske vlade koja je odgovorna na agresiju na Ukrajinu i aneksiju Krima, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

Kako se pljačka imovina ruskog tajkuna koji je u Moskvi u pritvoru

 

Rusija srušila nove dronove iznad Moskve. Amerikanci objavili tko stoji iza napada

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.