‘Sako leto ima nekaj novoga’: Ansambl LADO tijekom lipnja putuje Hrvatskom, krajem mjeseca odlazi u Poljsku

Toplije vrijeme omogućava održavanje koncerata na otvorenome, ali i sve veća procijepljenost stanovništva ide na ruku izvođačima koji su predugo bili bez doticaja sa svojom publikom. Ansambl LADO svoja je prva dva ovogodišnja vokalno-instrumentalna koncerta održao u svibnju u Vukovaru i Zagrebu, a koncerti se nastavljaju i tijekom lipnja.

Tako će solisti i Orkestar Ansambla LADO 8. lipnja održati vokalno-instrumentalni program ‘Sako leto ima nekaj novoga’ u sklopu ciklusa Lisinski Atrium koji se održava na vanjskoj pozornici pokraj zgrade Lisinskog. Kroz jednosatni program, Ladovi solisti i glazbenici prikazat će glazbenu baštinu Moslavine, Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke, Podravine, Međimurja i Dalmacije. Glazbene obrade potpisuju Božo Potočnik, Marijan Makar, Emil Cossetto, Duško Topić, Alan Kanski, Marko First i Zlatko Potočnik.

PHOTO: LADO

Događanja u lipnju LADO nastavlja u Lipiku, gdje će 10. lipnja biti svečano otkrivena bista osnivača Ansambla LADO prof. Zvonimira Ljevakovića. Na inicijativu umjetničkog voditelja Ansambla LADO Krunoslava Šokca i u dogovoru s Gradom Lipikom, Ljevakovićeva bista koja se cijelo desetljeće čuva u zgradi Ansambla, pronaći će svoje mjesto u rodnom gradu čovjeka koji nas je zadužio svojom neiscrpnom ljubavlju prema folkloru, otkrivanjem duhovnog i materijalnog bogatstva hrvatskoga sela i stvaranjem koreografskih djela neprocjenjive vrijednosti. Građanima Lipika istu će večer LADO darovati i svoj vokalno-instrumentalni koncert ‘Sako leto ima nekaj novoga’.

Isti će program LADO izvesti i 12. lipnja u Bilju, a dan prije, 11. lipnja, u Slavonskom Brodu izvest će i svoj prvi ovogodišnji plesni koncert na otvorenju manifestacije Brodsko glazbeno ljeto. Program je kolaž plesnih i vokalno-instrumentalnih brojeva kojima se prikazuje glazbena i plesna baština raznih hrvatskih krajeva.

PHOTO: LADO

U Zagrebu se očekuju i dva kraća nastupa, i to 16. lipnja na pozornici ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u sklopu Ljetnog festivala HNK, te 17. lipnja u Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri ZgKUL.

Krajem mjeseca LADO planira put u Poljsku, gdje će s domaćinima iz folklornog ansambla Śląsk održati koncerte u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama. Koncert organizira Konzulat Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama i u suradnji s poljskim Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne.

PHOTO: LADO

Komentiraj