SAD: Senat donio odluku da se mogu izvesti svjedoci na suđenju Trumpu

Američki Senat, koji je u subotu trebao privesti kraju suđenje Donaldu Trumpu za poticanje pobune, iznenada je odlučio izvesti svjedoke nakon što je u petak navečer objavljeno da je Trump tijekom napada na Kongres republikanskom kongresnom čelniku rekao da “napadače više brine njegov izborni poraz nego zastupnike”.

Bivši američki predsjednik Donald Trump kazao je telefonom, tijekom smrtonosnog napada njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja, republikanskom vođi u Zastupničkom domu Kevinu McCarthyju da rulju više brine njegov izborni poraz nego zastupnike, svjedočila je republikanska zastupnica Herrera Beutler.

Je li Trump znao za postupke pristaša?

Vijesti o tom telefonskom pozivu pojavile su nekoliko sati prije nego što se suđenje Trumpu trebalo nastaviti u subotu pred Senatom, inače podijeljenim oko pitanja treba li bivšeg predsjednika proglasiti krivim za pobunu.

Nakon te vijesti nekoliko demokratskih senatora pozvalo je demokratske zastupnike koji služe kao tužitelji, da traže odobrenje da se pozovu svjedoci koji mogu pružiti detalje o tom telefonskom pozivu.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Beutler želi optužnicu

Herrera Beutler, jedna od deset republikanaca koji su prošlog mjeseca u Zastupničkom domu glasali s demokratima da se potvrdi optužnica protiv Trumpa, prisjetila se u petak navečer detalja telefonskog razgovora Trumpa i McCarthyja.

Nju demokrati žele pozvati za svjedoka.

“‘Pa, Kevine, te ljude više brinu izbori nego vas'”, citirala je Beutler Trumpa. Po njoj je Trump isprva nijekao da su njegovi pristaše umiješani u napad, tvrdeći da je rulja iz redova ljevičarske Antife što je kao lažnu tvrdnju McCarthy odbacio.

Nije poznato hoće li Trumpovi odvjetnici zvati svjedoke.

Komentiraj