SAD: Prva savezna država najavljuje uvođenje zabrane pobačaja

Autor:

Photo: Twitter

Senat Indiane pod republikanskom kontrolom dao je u petak konačno zakonodavno odobrenje za zakon kojim bi se zabranila većina pobačaja, šest tjedana nakon što je odlukom američkoga Vrhovnog suda izbrisano ustavno pravo žene na prekid trudnoće.

Nacrt zakona, prihvaćen je glasanjem 28 prema 19 nekoliko sati nakon što je prošao u Zastupničkom domu. Zakon bi Indianu učinio prvom američkom saveznom državom koja je uvela takvu zabranu od prekretnice, slučaja 1973. Roe protiv Wadea kojim je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, a koji je ukinut 24. lipnja.

Odluka o tome hoće li se mjera ozakoniti sada je na republikanskom guverneru Eric Holcombu.

Zakonodavno tijelo Indiane usvojilo je tu mjeru tijekom posebne sjednice koju su republikanski čelnici sazvali nakon odluke konzervativne većine Vrhovnog suda – u slučaju u Mississippiju pod nazivom Dobbs protiv Jacksona – koja je odmah otvorila put svim saveznim državama da same zakonski reguliraju pitanje pobačaja.

Zapadnu Virginiju vjerojatno samo nekoliko dana dijeli od usvajanja gotovo potpune zabrane pobačaja, a nekih 10 drugih država predvođenih republikancima već je provelo slične stroge zabrane.

OZNAKE: indiana, SAD, pobačaj

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.