EPA/JIM HOLLANDER

SAD protiv UN-ove rezolucije o Golanu, Izrael ga hvali

Sjedinjene Države su u petak po prvi put bile protiv godišnjeg nacrta rezolucije Ujedinjenih naroda koja poziva Izrael da ukine svoju vlast na okupiranoj Golanskoj visoravni, dobivši pohvale izraelskih dužnosnika.

Golanska visoravan tvori tampon zonu između Izraela i Sirije od oko 1200 km četvornih. Izrael je osvojio većinu visoravni u bliskoistočnom ratu 1967. Anektirao je taj teritorij 1981., što međunarodna zajednica nije priznala.

Sjedinjene Države su bile suzdržane prijašnjih godina glede rezolucije “Okupirani sirijski Golan”, koja proglašava “ništavnom i nevažećom” izraelsku odluku da nametne svoju vlast u tom području, ali je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla u četvrtak kako će Washington glasovati protiv rezolucije.

“Sjedinjene Države više neće biti suzdržane kada Ujedinjeni narodi pokrenu svoje besmisleno godišnje glasovanje o Golanskoj visoravni”, rekla je u priopćenju.

“Ta rezolucija je jasno pristrana protiv Izraela. Nadalje, strahote koje sirijski režim nastavlja dokazuju njegovu neprikladnost da vlada bilo kime”, dodala je.

Unatoč američkom protivljenju odbor UN-ove Opće skupštine prihvatio je u petak nacrt rezolucije sa 151 glasom za i 14 suzdržanih. Samo Izrael se pridružio Sjedinjenim Državama glasajući protiv. Opća skupština bi trebala formalno usvojiti rezoluciju sljedeći mjesec.

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman rekao je u rujnu kako očekuje da će Izrael zauvijek zadržati Golansku visoravan jasno odobravajući njegov polaganje prava na taj teritorij.

Američki predsjednik Donald Trump je priznao Jeruzalem za izraelski glavni grad, prekidajući sa stavom drugih svjetskih sila, ali je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao Reutersu u kolovozu kako se ne razmatra sličan potez glede Golana.

Izraelski dužnosnici su pohvalili američki potez.

Ministar javne sigurnosti Gilad Erdan ga je nazvao “veoma važnim” rekavši na Twitteru kako “nijedna zdrava osoba ne može vjerovati da on (Golan) treba dati Assadu & Iranu”.

Komentiraj