Sjedinjene Države “iznenađene su” kritikom britanske premijerke Therese May na govor državnog tajnika Johna Kerryja o bliskoistočnom mirovnom procesu, objavio je u petak State Department.

Kerryjeve poruke “obuhvatile su čitav niz prijetnja rješenju o dvije države (izraelska i palestinska), a što uključuje terorizam, nasilje,  provokacije i naseljavanja” i te su izjave “u skladu s dugotrajnom britanskom politikom i s način na koji je ona prošli tjedan galsala u Ujedinjenim narodima”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Dodao je da je SAD zadovoljan što su Njemačka, Francuska, Kanada, Jordan, Egipat, Turska, Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge države pozitivno reagirale na govor državnog tajnika o Bliskom istoku.

Britanska premijerka Theresa May u petak je kritizirala Kerryjev govor kazavši da je neprimjeren napad na izraelsku vladu jer se prežestoko fokusira na aktivnosti naseljavanja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu kao na zapreke u postizanju mira.

“Ne vjerujemo da je u redu napasti sastav demokratski izabrane vlade jednog saveznika”, navedeno je u priopćenju iz Downing Streeta u kojem se dodaje kako London vjeruje da će pregovori uspjeti samo ako se vode između dvije strane, uz potporu međunarodne zajednice.

Kerry je u srijedu vladu premijera Benjamina Netanyahua opisao kao “najdesniju u izraelskoj povijesti” i upozorio da trajna politika gradnje naselja riskira onemogućiti mir  i da ugrožava rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koje predviđa postojanje dviju država, izraelske i palestinske.

Kerry je u svome govoru osudio i palestinsko nasilje kazavši da se to odnosi na “stotine terorističkih napada u protekloj godini”.

Izraelci čekaju da će novi predsjednik Donald Trump, koji stupa na dužnost 20. siječnja voditi povlaštenu politiku pream  Izraelu. Trump je na svome Twitteru otvoreno lobirao protiv nedavne rezolucije UN-a kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje spornih teritorija, a na koju Obamina administracija nije uložila veto.

Kerry je branio nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti, tvrdeći da je njezin cilj očuvanje mogućnosti rješenja s dvije države jer bi američki veto značio dati dozvolu za nastavak gradnje židovskih naselja “kojoj se mi bitno protivimo”.

Komentiraj