SABOR: Danas nastavak rasprave o rebalansu proračuna za 2016.

FaH

Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o rebalansu državnog proračuna za 2016. godinu kojim se prihodi povećavaju za 1,5 milijarde kuna, a rashodi smanjuju 684,6 milijuna kuna.
Vlada kao razloge rebalansa navodi  makroekonomske pokazatelje i trendove koji su se pozitivno odrazili na prihodnoj strani proračuna i koja su za 2016. veća za 1,5 milijardu kuna u odnosu na originalno planirane iz ožujka ove godine.
Prijedlogom rebalansa ukupni bi prihodi proračuna iznosili 116,37 milijardi kuna, što je 1,45 milijardi kuna ili 1,3 posto više nego je prvotno bilo planirano. Pritom su povećanju prihoda najviše pridonijeli prihodi od poreza na dobit, trošarina te prihodi od imovine.
Ukupni rashodi smanjuju se za 684,6 milijuna kuna, na 121,72 milijarde kuna, pri čemu su na strani rashoda najveće  uštede ostvarene na kategorijama financijskih rashoda (kamata), naknada građanima i kućanstvima, pomoći i kapitalnim rashodima.

Manjak državnog proračuna, prema prijedlogu, iznosio bi 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a (prema nacionalnoj metodologiji), što je u odnosu na prvotni plan smanjenje za 2,1 milijardu kuna ili 0,6 postotnih bodova BDP-a.
Na sutrašnjem dnevnom redu je i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište  2016.godine i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za isto razdoblje.

Komentiraj