S Instituta Ruđer Bošković tvrde da ministar Pavić stopira novac za istraživanje Covida 19

Oliver Vugrek, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković ključan za sekvenciranje virusa Covid 19, izjavio je 24 sata da “ministar Marko Pavić stopira financiranja koja se odnose na istraživanja u Hrvatskoj”.

Vugrek je član znanstvenog tima koji istražuje i analizira uzorke zaraze u Hrvatskoj. Ustanovili su da je “virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u siječnju”, otkrio je za 24 sata.

Dosadašnja otkrića “jako su važna jer samo tako moći ćemo znati hoće li cjepiva na kojima se radi uopće imati učinka kod nas”, tvrdi Vugrek.

Otkrili su, dakle, podrijetlo virusa, a istražuju i učinkovitost cjepiva, ali nemaju novca da nastave istraživanje.

“U četvrtak sam razgovarao s ljudima iz Ministarstva znanosti koji su mi otvoreno rekli da ministar Marko Pavić stopira financiranja koja se odnose na istraživanja u Hrvatskoj. Naime, EU je iz svojih fondova izdvojio oko 50 milijuna eura za istraživanja koja će pomoći u otkrivanju lijeka i svega što trebamo saznati o korona virusu. Hrvatskoj, naravno, ide dio novca. Mi smo se na vrijeme javili i čekali smo to, jer bez financijskih sredstava ne možemo dalje istraživati”, kazao je Vugrek.

Europska komisija je namijenila 48,25 milijuna eura za 18 istraživačkih projekata u sklopu “Obzora 2020”, programa EU za financiranje istraživanja, napominje 24 sata.

Komentiraj