S DRUGE STRANE ZAKONA Sud blaže kaznio tužiteljicu USKOK-a nakon što je samo rekla: ‘Nisam’

Autor:

08.02.2022., Sibenik - Policijska akcija usmjerena na pjesake i vozila provodi se tijekom jutra na podrucju grada Sibenika. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bivša zamjenica v.d ravnatelja USKOK-a je unatoč velikom prekršaju sačuvala vozačku dozvolu, određena joj je minimalna kazna i obračunat minimalni iznos troška postupka

Snježana Marjanović, zamjenica v.d. ravnatelja USKOK-a, (po novom je to Sven Mišković), našla se s “druge strane” zakona. Na “optuženičkoj klupi” Prekršajnog suda u Gračacu završila je zbog prebrze vožnje naseljenim mjestom.

Uskočka tužiteljica, naime, uložila je prigovor na kaznu, odnosno obavezni prekršajni nalog Postaje granične policije Gračac, čije su je dvije djelatnice uhvatile kako vozi 92 km/h ulicom kojom je najveća dopuštena brzina bila 50 km/h. Kako je 10 km/h dozvoljena tolerancija, tako je bila odgovorna za prekoračenje od samo 32 km/h, piše Jutarnji.

Na sudu ona nije ponudila nikakve dokaze ni argumente zašto ne bi počinila prekršaj za koji ju tereti policija, već je samo rekla kako nije vozila brzinom koja joj se stavlja na teret.

Sud ju je proglasio krivom, no izrekao joj je minimalnu kaznu te nije primijenjena mjera oduzimanja vozačke dozvole zbog ranije prekršajne nekažnjavanosti.

ZLOUPORABA POLOŽAJA Prometni policajci Uskokovoj vozačici pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Plaća 3100 eura

U presudi se navodi da je gospođa Snježana Marjanović (48) s prebivalištem u Zagrebu, diplomirana pravnica zaposlena u USKOK-u s mjesečnim primanjima od 3100 eura kriva jer je 14. srpnja u 19:51 u općini Gračac osobnim vozilom marke Volvo kroz naseljeno mjesto vozila brzinom od 32 km/h većom od dopuštene.

Ona se očitovala na sudu rekavši kako se ne smatra krivom za prekršaj. Rekla je da se tada sa suprugom vraćala s mora, te da je, nakon što su prešli Velebit, ona vozila tom dionicom ceste.

Moguće je, kaže, da je vozila i kroz Gračac, ali tvrdi “da kroz naseljeno mjesto sigurno nije vozila brzinom koja je za 32 km/h veća od dopuštene, kako joj se stavlja na teret”.

No, osim iskaza policajki, sud je raspolagao i materijalnim dokazima, između ostalog i zapisnikom o izmjerenoj brzini kretanja. Okrivljena tužiteljica nije pristupila ročištu na kojemu je ispitana policijska službenica koja joj je ispisala kaznu.

Svjedokinja iskazuje da je obavljala kontrolu prometa mjereći brzinu vozila na kolniku Zagrebačke ulice u naseljenom mjestu, a brzinu je mjerila korištenjem uređaja Laser Cam 4.

Tog dana, između ostalih, snimljeno je vozilo zagrebačke registracije oznake marke Volvo, da bi nakon obavijesti o prometnom prekršaju vlasnik vozila dao podatak da je vozilom upravljala okrivljena Snježana Marjanović, protiv koje je onda uslijedilo izdavanje obaveznog prekršajnog naloga za prekoračenje brzine od 32 km/h iznad dopuštene.

Za vikend izdano gotovo 2.000 kazni zbog prevelike brzine. Rekorder vozio 217 kilometara na sat

Okrivljenica je u naselju prekoračila dopuštenu brzinu kretanja za 32 km/h, nakon umanjenja za 10 km/h sigurnosne razlike, čime je ostvarila sva bitna obilježja prekršaja, zaključe sud u Gračacu za što zakon predviđa novčanu kaznu u iznosu od 390 do 920 eura.

Prilikom odlučivanja o visini i mjeri prekršajno pravne sankcije sud je, navodi se, “odredio u granicama koja je određena materijalnim propisom za počinjeni prekršaj, a na temelju stupnja krivnje, opasnosti djela i svrhe kažnjavanja”.

Drugim riječima, odredio je minimalnu novčanu kaznu jer smatra da će to biti dovoljno “da će se izrečenom kaznom u potpunosti postići svrha kažnjavanja, a ta je da se izrazi društveni prijekor zbog počinjenog prekršaja, utječe na počinitelja i sve ostale da ubuduće ne čine prekršaje, a primjenom kazne utječe na svijest okrivljenika o povredi javnog poretka, društvene discipline i drugih društvenih vrijednosti, te pravednosti kažnjavanja”.

Gračac: Njemica u kombiju zaustavljena zbog bure. Izvrijeđala policajce i nastavila vožnju

Istraživala petrinjskog gradonačelnika

Uskočka tužiteljica nije ostala bez vozačke dozvole. Sud smatra da tako nešto nije potrebno jer “okrivljena nije kažnjavana za prometne prekršaje pa sud smatra da za sada ne postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovno počiniti isti ili teži prekršaj i da će se svrha kažnjavanja postići i izrečenom novčanom kaznom”.

Ako dvije trećine novčane kazne plati u zakonskom roku smatrat će se da je iznosom od 260 eura u cijelosti platila kaznu, a određen joj je trošak postupka od 20 eura.

Odluka o trošku postupka “temelji se na odredbama citiranim u izreci presude, a odnosi se na troškove u paušalnom iznosu, odmjerenom s obzirom na trajanje i složenost postupka i imovno stanje okrivljenice”.

Posljednji uskočki predmet koji je vodila zamjenica Marjanović i završio je optužnicom je onaj protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića za namještanje poslova tijekom obnove od potresa poduzeću njegova sina, piše Jutarnji list.

Kazne za prometne prekršaje prema imovinskom cenzusu – štetan alibi za lošu politiku sigurnosti cestovnog prometa

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
TEREZA

prije 3 tjedna

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.