Rutte pozvao Erdogana da prestane provocirati i ispriča se

EPA/PATRICK SEEGER

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je u nedjelju da zapaljivi komentari turskog predsjednika koji je Nizozemce usporedio s nacistima neće pomoći smiriti svađu između dviju zemalja i poručio da se neće ispričati.

“Ne dolazi u obzir da se ispričamo, oni bi se trebali ispričati za to što su učinili jučer”, rekao je Rutte u Den Hagu gdje vodi kampanju za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu  te poručio “To je potpuno nemoguć i nerazuman zahtjev”.

Nizozemska je u subotu onemogućila dolazak turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglu u Rotterdam, a tursku ministricu za obitelj, koja je ušla automobilom iz Njemačke u Nizozemsku, otpremila je natrag na granicu kao nepoželjnu osobu.

Ranije u nedjelju Rutte je rekao da će učiniti sve kako bi smirio diplomatsku svađu s Turskom i da Nizozemska želi biti trezvenija strana, ali će morati razmotriti druge opcije ako Turska ne prekine svoje komentare.

“Sada je u interesu vodstva da pokuša smiriti stanje, no naravno Turci tu moraju pomoći, a ono što oni govore ne pomaže”, rekao je Rutte.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Nizozemsku za “nacizam” i poručio da će odgovoriti na “najoštriji način” na zabranu turskim ministrima da održe u Rotterdamu skupove kako bi motivirali tamošnje turske radnike da se odazovu na referendum kojim želi ojačati predsjedničke ovlasti.

Optužbe za nacizam Rutte je nazvao “neprihvatljivima” te objasnio “Ovu zemlju, kao što je jučer rekao gradonačelnik Rotterdama, nacisti su bombardirali tijekom Drugog svjetskog rata”.

Na društvenim mrežama u nedjelju su kružili pozivi turskim radnicima da održe nove prosvjede protiv odluke nizozemskih vlasti, te se i njima Rutte obratio.

“Sačuvajte hladnu glavu. Ovdje ste u Nizozemskoj, imamo sjajnu društvenu zajednicu u kojoj je golemi dio Nizozemaca turskog podrijetla integriran”, rekao je.

Nizozemsku u srijedu očekuju izbori, a ankete govore da Rutte i protuislamski političar Geert Wilders vode vrlo tijesnu utrku. Rutte je zabranu održavanja turskih skupova i sudjelovanje turskih ministara na njima obrazložio prijetnjom za javni red i mir. U Nizozemskoj živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasovati u obje zemlje.

Komentiraj