Ruskim vojnicima treba dopustiti da se natječu na Olimpijskim igrama, kaže stručnjakinja UN-a

Stručnjakinja Ujedinjenih naroda koja savjetuje Međunarodni olimpijski odbor izazvala je bijes tvrdnjom da bi se ruskim vojnicima koji su se borili u Ukrajini trebalo dopustiti natjecanje na Igrama u Parizu 2024., sve dok nisu počinili ratne zločine.

Alexandra Xanthaki, posebna izvjestiteljica UN-a za kulturna prava, razljutila je ukrajinske sportaše  rekavši da samo Rusima koji su izravno umiješani u zločine protiv čovječnosti ili propagandu rata treba zabraniti pristup međunarodnom sportu.
Rusija se neprimjetno vratila nogometu, i nitko se ne čini previše uznemiren. “Ne mislim da ima smisla isključiti sve ruske vojnike i svu rusku vojsku”, rekla je Xanthaki predstavnicima sportaša iz većine od 206 nacionalnih olimpijskih odbora. “To je diskriminirajuće jer je bilo puno drugih sportaša iz drugih zemalja… u aktivnim vojnim operacijama i oni nikada nisu bili isključeni”,rekla je.

“Međutim, svaki sportaš mora biti isključen ako je proglašen krivim za zločin, teška kršenja ljudskih prava u vrijeme rata, uključujući zločine protiv čovječnosti i genocid. Također mogu biti isključeni ako se proglase krivima za ratnu propagandu, ali na individualnoj osnovi.”

Nije jasno koliko će MOO slijediti njezin savjet na sastanku Izvršnog odbora u utorak, od kojeg se očekuje da ponudi ažurirane smjernice o tome kako se ruski i bjeloruski sportaši mogu kvalificirati za Pariz.

Ukrajinski trkač skeletona Vladyslav Heraskevych, koji je bio na savjetovanju, rekao je: “Njeni komentari zvučali su prilično suludo. A bilo je jasno iz pitanja koje je dobila da su mnogi drugi bili šokirani što je zagovarala način na koji bi se Rusi mogli natjecati unatoč njihovom ilegalnom ratu.”

Heraskevych, koji je držao natpis “Nema rata u Ukrajini” na Zimskim olimpijskim igrama prošle godine prije invazije na njegovu zemlju, rekao je da se Xanthakijino znanje o sportu također činilo ograničenim.

“U jednom trenutku kada su je upitali o propagandi, rekla je da će ruski ljudi koji obožavaju Olimpijske igre biti razočarani kada vide svoje sportaše pod neutralnom zastavom i da će se početi preispitivati”, rekao je. “Ali svi znamo da se to dogodilo na posljednje tri Olimpijske igre.”

Ukrajinska vlada i sportski dužnosnici žele da MOK zabrani svim Rusima sudjelovanje na Igrama 2024. i tvrde da je većina nedavnih osvajača olimpijskih medalja u zemlji bila povezana s vojskom.

Prvi savjet MOO-a sportskim tijelima nakon invazije bio je da isključe sportaše iz Rusije i Bjelorusije. Posljednjih mjeseci tražio je potencijalni način da se nekima dopusti povratak, pozivajući se na Xanthakijin  stav da bi isključivanje sportaša samo na temelju njihove putovnice prekršilo njihova ljudska prava.

Ukrajinci se “žestoko ne slažu s mojom analizom”, priznala je u razmjeni mišljenja na Twitteru, dodajući da su se mnogi  sportaši složili s njom.

Oštar stav protiv MOO-a prošlog je tjedna zauzeo Svjetski atletski savez, koji odbija primiti Ruse i Bjeloruse “u doglednoj budućnosti”.

Ali konačne odluke o natjecanju ruskih sportaša na Igrama u Parizu još uvijek su na MOO-u. U Olimpijskoj povelji, članak 44.3 kaže: “Nitko nema pravo oduzeti pravo sudjelovanja na Olimpijskim igrama.”

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner