Rumunjski sudci na ulici brane neovisnost pravosuđa

EPA/BOGDAN CRISTEL

Desetci rumunjskih sudaca prosvjedovali su u nedjelju ispred zgrade prizivnog suda u Bukureštu braneći neovisnost pravosuđa koju, upozoravaju, ugrožava reforma koju je donijela lijeva većina i koju oštro kritizira Bruxelles.

“Ovdje smo kako bi parlamentu i vladi poručili da je pravosuđe neovisna vlast i da takva mora i ostati”, rekao je novinarima sudac Cristi Danilet sa suda u Cluju.

“Prosvjedujemo protiv bilo kakvog oblika upletanja u rad sudaca”, rekla je pak sutkinja Alina Palancanu sa suda u Neamtu.

Sudci, uglavnom mlađe dobi, kritizirali su nacrte zakona koji, kako ističu, pojačavaju kontrolu ministarstva pravosuđa nad državnim tužiteljima i slabe borbu s korupcijom.

Glavni državni tužitelj Augustin Lazar protiv kojega je ministar pravosuđa Tudorel Toader pokrenuo postupak “ocjene” koji bi se mogao završiti njegovom smjenom, pohvalio je u poruci “sposobnost mladih sudaca da se odupru pritiscima”.

Socijaldemokratska vlada je u srpnju uspjela smijeniti veoma popularnu čelnicu državnog tužiteljstva za suzbijanje korupcije (DNA) Lauru Codrutu Kovesi koja je zadnjih godina mnoge zastupnike izvela pred sud.

Europska komisija i desetak zapadnih veleposlanika oštro su kritizirali sveobuhvatnu reformu pravosuđa koju su nabrzinu proveli socijaldemokrati na vlasti, ocijenivši da bi mogla “potkopati vladavinu prava”.

Venecijanska komisija, konzultativno tijelo Vijeća Europe, koja je u srpnju ocijenila da bi neki od tih nacrta mogli “loše utjecati na djelotvornost i kvalitetu sudbene vlasti s negativnim posljedicama na borbu s korupcijom”, poslala je ovih dana u Rumunjsku novu misiju  kako bi istražila druge aspekte te reforme.

Predsjednik Klaus Iohannis, s desnog centra, koji je u otvorenom sukobu s vladom, pozvao je ustavni sud da pričeka mišljenje europskih stručnjaka prije nego donese odluku o tim nacrtima zakona.

Komentiraj