Rukovali se potomci Habsburga i Principa

epa

I dok su se svjetski čelnici okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata (foto – skopsko groblje Britanaca poginulih u wwI), dvoje ljudi našlo se u Grazu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franje Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa pružili su si ruke u sklopu događaja nazvanog “Rukovanje za mir”.

“Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan”, rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petkovic.

On je u Grazu organizirao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dviju obitelji koje su bile izravno upletene u njegov početak.

Za jedne južnoslavenski junak, za druge srpski nacionalist Gavrilo Princip ubio je austrijskog prijestolonasljenika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine.

Mjesec dana poslije Austro-Ugarska proglasila je rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svjetski rat i na koncu završio raspadom Habsburškog Carstva.

Sto godina poslije, Anita Hohenberg upravlja obiteljskim dvorcem Arstetten, gdje su Franjo Ferdinand i Sofija pokopani, a Branislav Princip filmaš je u Srbiji.

Komentiraj