Romić: Mljekarski sektor će ove godine dobiti sto milijuna kuna više nego lani

Damir Spehar/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio je u ponedjeljak u Bjelovaru kako je prepoznat problem u mljekarskom sektoru te kako će taj sektor ove godine dobiti sto milijuna kuna više nego prošle iz državnog proračuna.

“Mljekarski sektor će ove godine dobiti sto milijuna kuna više nego prošle godine. Prepoznat je taj problem mljekarskog sektora i on će dobiti više novca iz državnog proračuna”, kazao je Romić koji se u Bjelovaru sastao s poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima mljekarsko-stočarskih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije.

Razgovaralo se o nagomilanim problemima i alarmantnom stanju u sektoru mlijeka i stočarskoj proizvodnji, a poljoprivrednici su upozorili kako hrvatski mljekari svaki dan gube 700 kuna po kravi i kunu po litri mlijeka zbog čega mnogi stočari rasprodaju krave, gase proizvodnju i zatvaraju farme. Samo ove godine, kako je rečeno, hrvatski stočari uzgajaju četiri tisuće krava manje nego prošle godine, a godišnja proizvodnja mlijeka je sa 680 milijuna litara pala na ispod 500 milijuna.

Mljekari smatraju da su glavni uzroci tome uvoz mlijeka, niske otkupne cijene i nekorektna trgovačka praksa pa od Vlade traže hitne kratkoročne mjere koje bi pomogle stabilizaciji tržišta.

“Neke korake za ublažavanje teškog stanja smo već poduzeli”, rekao je Romić, dodajući kako je prvi korak vezan uz poticaje,  koji se isplaćuju ovih dana, a više će se raditi i na mjerama za mlade poljoprivrednike.

Ono što moramo što prije napraviti je donijeti zakon o nepoštenoj trgovačkoj praski. Upravo je uloga Vlade da uredi sustav i procese koje se odvijaju u ovom sektoru. Zakon će biti pripremljen do ljetne stanke, a onda krenuti u proceduru, najavio je Romić.

Stočari su izrazili bojazan kako bi se tov junadi, koji je u bjelovarskom kraju bio jedan od značajnijih gospodarskih grana, mogao posve ugasiti pa su predložili 23 mjere za revitalizaciju tog sektora poljoprivredne proizvodnje.

“Strateški moramo znati koji su naši ciljevi i koje su naše strateške proizvodnje, a stočarstvo je svakako jedna od strateških proizvodnji u Hrvatskoj pa ćemo ga svakako uvrstiti u strategiju poljoprivredne proizvodnje, koju smo počelu raditi”, najavio je Romić.

Ministar je danas u Novoj Plošćici posjetio i mladog poljoprivrednika Mihaela Skendera, koji se bavi tovom junadi, te u Patkovcu OPG Snježane Šolčić, koja se bavi proizvodnjom mlijeka.

Komentiraj