Romeo Jozak nakon poraza od Australije smijenjen s klupe Kuvajta

Romeo Jozak više nije izbornik Kuvajta, trenutno 156. reprezentacije prema FIFA rankingu.

Tehnički odbor Kuvajtskog nogometnog saveza nakon današnjeg je sastanka odlučio proslijediti Upravnom odboru odluku o otkazu 46-godišnjem hrvatskom treneru. Prema navodima arapskih medija, sam otkaz nakon ovog postupka čista je formalnost.

Razlog otkaza je domaći 0-3 poraz od Australije u utakmici drugog kola skupine B, drugog kruga azijskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Od preuzimanja klupe A selekcije Kuvajta Jozak je u sedam prijateljskih utakmica upisao tri pobjede, dva remija i dva poraza. Nakon toga je s reprezentacijom nastupao na Zapadno-Azijskom prvenstvu (West Asian Football Federation Championship), turniru koji je Kuvajt 2014. godine osvojio. Turnir je otvorio 1-2 slavljem protiv Saudijske Arabije, a u drugom kolu skupine B remizirao je s Jordanom, primivši pogodak u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. U posljednjem kolu minimalno je poražen od Bahreina, koji je kasnije u finalu svladao domaćina Irak i tako stigao do prve titule na ovom turniru.

Bila je to sve priprema za ono najvažnije, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, ujedno i Azijski kup. I tu je Jozak s Kuvajtom startao dobro, visokih 7-0 protiv nedoraslog Nepala u prvom kolu uz uvjerljiv poraz od favorita skupine Australije u drugom, ipak nisu dali naslutiti da će se Savez tako brzo zahvaliti hrvatskom strategu.

Ono što ostaje nepoznanica jest ostaje li Jozak i dalje trener olimpijske momčadi Kuvajta, čije je mjesto zajedno sa svojim pomoćnicima, također preuzeo u srpnju prošle godine.

Za one koji možda ne prate azijski nogomet, Kuvajt je nastupao na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine i od devedesetih pa sve do sredine dvijetisućitih bio uvjerljivo rangiran među 100 reprezentacija svijeta, uz zlatne periode 1994. (54.), 1998. (24.) i 2003. godine (48.), no sa sve većom popularizacijom nogometa u Aziji, a kasnije zahvaljujući i sankcijama, selekcija Kuvajta uglavnom je posljednjih pet godina ispod 120. pozicije FIFA-ine ljestvice.

Rezultati by SofaScore

Komentiraj