RIJEKA: FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ Minus manji 4.000.000 €, a zarada od ulaznica veća za milijun

Autor:

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Plaće igrača iste, vrijednost momčadi višestruko povećana. Rijeka je svoj minus u godinu dana smanjila s 5 milijuna na 1 milijun eura i već na ljetnom mercatu ide u značajnu financijsku pozitivu


Doba je godine u kojem proljeće još uvijek malo baca na jesen, a HNL klubovi objavljuju financijska izvješća za prošlu godinu. I treba ih čitati ne kao suhoparne brojke nego s mrvicu razumijevanja.

Jer nogomet nije čista matematika.

Pa ove godine imamo Osijekov sitni minus, lijepu zaradu Gorice, Hajdukov veliki minus (ali već stoput objašnjen kao planiran, očekivan i zapravo ništa više nego privremen), Dinamo s pozitivnim poslovanjem i Rijekin – minimalni minus koji će već u ljetnom prijelaznom roku prerasti u debeli profit.

MIŠKOVIĆ ‘Sve ću to ja platiti pa idemo jako’! Kako je Rijeka s dna krenula po duplu krunu

Godišnji budžet HNK Rijeka za prošlu godinu bio je 14 milijuna eura, ukupni prihodi povećani 3.5 milijuna, vrijednost momčad višestruko uvećana i to dok su plaće igrača ostale gotove iste, a kad se podvuče crta godina je završena: s milijun eura minusa i ogromnim povećanjem tržišne vrijednosti prve momčadi.

Koja se bori za dvostruku krunu.

Posrednicima tj. menadžerima i agentima igrača iz klupskog je džepa otišlo nešto manje od pola milijuna eura.

Naravno da sva izvješća, a tu je najilustrativniji Hajdukov primjer, treba uzeti ne sa zrnom nego šakom soli. Mnogi imaju potraživanja koja će tek (zasigurno) naplatiti pa ono što ponekad na papiru izgleda katastrofično zapravo je tek administrativno neizbježni prikaz terminski vezanog trenutačnog stanja.

Jer nogomet nije suhoparno knjigovodstvo.

NOVA KANTRIDA, NOVE SLIKE Grb Rijeke sjaji: Veća plaža, duža šetnica, tu je i ‘Morski prasac’…

Rijeka i Osijek, primjerice, imaju velik kapital u vlastitim stadionima tj. kampovima (Rijeka je u odlučnom procesu prema putu izgradnje još jednog stadiona) dok Dinamo i Hajduk imaju navijačku masovnost i sponzorsku privlačnost koja je za ostatak HNL-a znanstvena fantastika.

Ono što je Rijeci klupski povijesni rekord i po broju članova i po broju pretplatnika, za Hajduk je tek kap u moru. Ali ta Rijeka, s 3-4 puta manjim godišnjim proračunom, ima: 13 bodova više od Hajduka. Na kraju je to jedino što se broji.

Može se gledati bezbroj numeričkih pokazatelja. Privremeni su nebitni, oni koju ukazuju na trend imaju veliki značaj no na kraju se, kad samo o terenu pričamo, sve svede na to tko je najuspješniji serijski skupljač bodova. Sve ostalo daleko su više ilustracije nego pokazatelji.

Jer nogomet nije gola statistika.

MIŠKOVIĆ ZA NACIONAL Smijali su mi se kad sam ovo najavio. Nek’ se smiju i dalje, Rijeka ide po duplu krunu

Naravno, već sljedeće sezone sve se može okrenuti naopačke jer Rijeka će ovog ljeta sigurno prodati dva-tri igrača i zaraditi si godišnji proračun, a Hajduk možda s novom upravom i strukom krenuti u novi investicijski ciklus.

No u konkretnom riječkom primjeru o kojem je sad ponajviše riječ, radi se o:

Dosljednoj klupskoj strategiji, realno zacrtanim sportskim ciljevima i – usponima i padovima koje vrhovi klupskih vrhova nikad ne doživljavaju niti kao dramu, niti kao euforiju.

Premda se svakome u klubu na činjenicu da su prihodi od ulaznica narasli za milijun eura prsa nadimaju ponosom, a lica sjaju od sreće.

KAKVA SEZONA! Sjajnu atmosferu u Rijeci ‘zapalila’ i objava o novom rekordu!

Riječki nogometni brod plovi svojim zacrtanim putem. Za život zarađuje transferima najskupocjenijih članova posade (kad dođu teškoće zna se tko će zavući ruku u džep da se nevera prebrodi), a rezultat je u 99% slučajeva na razini očekivanja.

Ili iznad. Kao ove sezone koja bi mogla biti ne ‘samo’ trofejna nego i šampionska. A kad se pod godinu bude podvlačila i ta knjigovodstvena crta, kompanija će opet biti u plusu.

Ili, što bi rekla Armada, ‘Morima naših nadanja plovimo bez stajanja’. Sljedeća luka opet je domaća.

Nedjelja, (19.30), Rujevica, utakmica Rijeka – Gorica.

Ne igraju budžeti i godišnja izvješća nego Pjaca, Fruk, Pašalić i Hodža.

Kompletan financijski izvještaj HNK Rijeka za 2023. godinu može pogledati i proučavati ovdje, a tablica HNL-a je… Ovakva:

OZNAKE: HNK Rijeka, nhapp

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.