MIŠKOVIĆ ‘Sve ću to ja platiti pa idemo jako’! Kako je Rijeka s dna krenula po duplu krunu

Autor:

Goran Kovacic/Pixsell, Lokalpatrioti Rijeka

Goran Kovacic/Pixsell, Lokalpatrioti Rijeka

Rijeka je pod vodstvom Damira Miškovića i s ekipom koju je birao Sergej Jakirović, ali ‘uglazbio’ Željko Sopić napravila nevjerojatan pomak u pozitivnom smjeru i ima sve u svojim rukama. Ali oprez! Dinamu su naslovi k’o ‘dobar dan’


Odigrano je 29 HNL kola (Dinamo i Varaždin jedno manje, još ih čeka susret odgođen zbog europskih obveza ‘modrih’), ali ako je po brojkama tj. statistici suditi: Rijeka ima jednu ruku na trofeju namijenjenom prvacima Hrvatske.

Jer i kad bi Dinamo pobijedio (što se i očekuje) u toj utakmici s Varaždincima, opet se Rijeci može samo približiti i to na vrlo dostižna dva boda, ali ju – ne može prestići.

Pa je Rijeka nakon 29 kola sigurno prva na ljestvici. A HNL povijest nas uči kako je svaka momčad koja je u 29. kolu imala bodovnu prednost u odnosu na pratnju, na kraju i slavila naslov!

MIŠKOVIĆ ZA NACIONAL Smijali su mi se kad sam ovo najavio. Nek’ se smiju i dalje, Rijeka ide po duplu krunu

Inače, usporedba osvojenih bodova koje klubovi imaju danas u odnosu na isto vrijeme prošle sezone pokazuje senzacionalni iskorak Rijeke. ‘Bijeli’ sad imaju 24 boda više nego 2023. u ovo doba!

Apsurdno je da je u novo more problema upao Hajduk koji ima – bod više, a pun optimizma je Dinamo sa – šest bodova manje no prošle sezone nakon 29 kola.

Vrhunski posao radi Gorica (12 bodova plusa), a i Lokomotiva (7 bodova više). Najveći pad doživjeli su Slaven Belupo odnosno Istra s 10 tj. 9 bodova manje nego u istom razdoblju prošle sezone.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

A koliko vam god to čudno zvučalo, Dinamo ove sezone niti jedno kolo nije bio na prvom mjestu. Što je za zagrebački klub, naravno, zabrinjavajuće. Ali s druge strane može ispasti i potpuno nebitno.

Jer svejedno je tko vodi karavanu kroz sezonu, jedino bitno je tko će biti na vrhu kad ples završi, u 36. kolu.

Dotad, ljestvica se slaže tako da u slučaju istog broja bodova presuđuje gol-razlika, ali na kraju balade gledat će se: međusobni ogledi.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dosadašnji ovosezonski su završavali: Dinamo – Rijeka 2:1, Rijeka – Dinamo 2:2, Dinamo – Rijeka 1:0.

Sljedeći je u 33. kolu, na Rujevici. Ne bude li nekih senzacionalnih posrtaja jednih ili drugih taj 5. svibnja na Kvarneru, s početkom od 19 sati i 30 minuta, bit će – utakmica svih utakmica!

‘Ja odgovoran, ja plaćam’

Po skromnom mišljenju gore potpisanog, ovaj nevjerojatni riječki uspon počeo je u trenutku sjedenja u najdubljem prošlosezonskom ponoru.

Nakon ispadanja iz kupa u Bijelom Brdu Damir Mišković je u neformalnom druženju s nekolicinom predstavnika medija razgovarao o tome kako je dosta toga ispalo loše zbog ovih ili onih trenera ili (sportskih) direktora. Jako su puno toga lošega predsjedniku novinari izgovorili o svim tim, u Rijeci već bivšim, stručnjacima.

Dok nije suočen s tri ipak ključna i konkretna pitanja pa u tri trenutačna odgovora objasnio svu ‘filozofiju’ klupskog funkcioniranja i na čemu HNK Rijeka počiva. Na njegovoj vulkanski jakoj, a pozitivnoj energiji i – odgovornosti.

Nel Pavletic/Pixsell

Novinar: Čekajte malo, okay, odgovornost imaju treneri i direktori, ali… Tko ih je dovodio?!

Mišković: Ja.

Novinar: Dakle, tko je najodgovorniji?

Mišković: Ja.

Novinar: Tko će sve to na kraju platiti?

Mišković: A ja, nego ‘ko će?! Sve ću ja to platiti. I onda idemo dalje. I-de-mo. Jako!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I to je to. To je Rijeka. U dobru i lošemu, zna se tko pije, a tko plaća i tko nosi klub na svojim leđima. I kad se ispadne od BSK i kad se osvoji naslov.

Može Miškovićeva Rijeka na kraju 2023/24-e ne uzeti ni jedan trofej ili jedan od dva ili duplu krunu. Ali strategija se ne mijenja tek tako nego drži i slijedi u minimalno petogodišnjem planu. Pa te nekad ide malo bolje, a nekad lošije.

Ali se neovisno o tome već sad zna što je cilj ovog ljeta na ‘mercatu‘, a koje su ambicije za narednu sezonu. I tko će i iz čijeg džepa, ako stvari krenu lošije od očekivanog, posegnuti za novčanikom i platiti ceh.

Kao što ne postoji nogometna formacija (3-5-2, 4-1-4-1, 3-4-3, 4-4-2…) superiornija u odnosu na druge, tako ne postoji ni superiorni model ustrojstva kluba.

Ali sigurno je lakše ako se zna tko će na kraju dana donijeti ključne konačne odluke i snositi posljedice tih odluka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.