FRUK I GODA ZA TRI BODA Kad ti dođe Rijeka, onda nema lijeka! Bez milosti: ‘Sopini luđaci’

Autor:

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

ISTRA 1961 – RIJEKA 0:2 Jubilarni 80. Derbi della Učka, pred 5.288 gledatelja i potpuno praznom istočnom tribinom. Fruk ovaj put nije asistirao nego zabio, a i Goda se vratio trpanju. Nije to bila neka raskošna partija, Istra je bila čvrst orah, ali Rijeka djeluje: nezaustavljivo


Možda Dinamo 5. svibnja u Rijeci. Ako digne formu i bude inspiriran. Inače: ne vidimo kako netko može zaustaviti ovu Rijeku u pohodu na drugi naslov prvaka u klupskoj povijesti.

Jer ova Rijeka nekako uvijek pronađe način za svoj trijumf. Pa na kraju to uvijek ispadne nekako rutinski. I tako je bilo i u Puli. Istra je pola sata bila jako dobra, a opet je pala pod riječkim strojem.

A najkraći komentar je vrlo jednostavan: pobijedila je Rijeka jer je daleko, da-le-ko bolja momčad. I ima samopouzdanje veće od Učke. I trenera koji vjeruje u naslov svim srcem!

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Do danas, od hrvatske samostalnosti, Rijeka i Istra 1961 (pod brojnim imenima) odigrali su 79 utakmica u svim natjecanjima, uz očekivanu dominaciju Rijeke: 48-19-12.

A samo u HNL-u: 59 ‘Derbija della Učka’ i… 38-16-5 u riječku korist. Turbo-uvjerljivo. Brojni igrači nosili su dresove oba kluba, među njima i Andrej Prskalo – najtrofejniji nogometaš u Rijekinoj povijesti.

SCORIA ZA NACIONAL Rijeka je bliže naslovu nego Dinamo! I favorit u Derbiju della Učka

Posebno mjesto zauzimaju Elvis Scoria i Fausto Budicin koji su za oba kluba bili u igračkoj i trenerskoj ulozi.

Daleko je izraženija Scorijina trenerska rola, 2005. je nakon 27 godina Rijeci donio trofej o čemu je prije dva dana govorio i za Nacional.hr. Obje su momčadi, uz Scoriju i Budicina, još vodili i Juričić, Bračun, Gračan, Rubčić, Vulić i Tomić.

Aktualni i na Kvarneru obožavani šef Ri-struke Željko Sopić u startnih 11 vratio je posve oporavljenog Jankovića, Hodža se inicijalno malo ‘odmarao’ na klupi, a evo obje postave s kojima su ‘Sopa’ i Tramezzani počeli ‘Derbi della Učka’.

Istra je bila uočljivo bolja momčad. I to dobrih pola sata. Ekong je imao i promašio dvije dobre prigode, odapinjali su prema Labroviću i MarešićFilet, ali – neprecizno.

Istra je stavila BogojevićaPetrusenka kao ‘flastere’ na FrukuJankoviću no uzalud trud tim sviračima. Previše Rijeka toga dobroga ima u svojoj momčadi da na sve možeš prilijepiti flaster.

NIJE SVE SAMO U RIJECI I DINAMU Četvrto mjesto vodi u Europu: Osijek i Lokomotiva su u utrci

Nakon 29 minuta i par sekundi velemajstor Marko Pjaca napravio je lažnjacima, varkama tijelom i driblinzima cirkus u istarskoj obrani i: taman kad su ga nekako izblokirali lopta je došla do Fruka.

A Toni Fruk, malo ‘za promjenu’, nije išao po svoju 17. asistenciju nego – zabio svoj 3. ovosezonski gol… 1:0 za Rijeku! Prvi dio ‘melodija Istre i Kvarnera’ ljepše su otpjevali dečki u bijelom pa se s tim rezultatom otišlo na odmor.

Žestok je, kao obično, bio Selahi i dobio žuti karton zbog kojeg neće igrati sljedeće nedjelje protiv Gorice na Rujevici.

SOPIĆ Ljubav mene i medija je obostrana. U Pulu s našim navijačima, kao jedno, po pobjedu

Rijeka je vodila, ali već na poluvremenu dvije izmjene napravio je – Sopić. Hodža i Obregon utrčali su na travnjak ‘Drosine’, s kojeg je glasno grmila podrška riječkih navijača, umjesto JankovićaMarića.

‘Sopu’ ne zanima koja je minuta i kako se igrač zove. Ako vidi da to nije ono što on traži – ideš van, majstore. A utoliko lakše kad su ti igrači kao HodžaMitrovićDilaver, Zlomislić, BandaObregonIvanović… Inicijalno – na klupi.

Sopić radi fenomenalan posao, ali i s momčadi koju mu je njegov fenomenalni klub stavio na raspolaganje!

EVO TOČNIH TERMINA FINALA KUPA Rijeka i Dinamo u okršajima za Rabuzinovo ‘Sunce’

Goda je u 57′ bio 1.8 centimetara prekratak u uklizavanju na ubačaj zdesna da ugura loptu u Majkićev gol, a koju minutu kasnije gotovo jednako toliko malo je nedostajalo Obregonu da zabije glavom na ubačaj Smolčića.

Ušlo se u 70. minutu, Tramezzani nije mijenjao ništa, Rijeka je bila bolja momčad, ali ne toliko uvjerljivo da drugim golom ‘ubije’ utakmicu.

Pa je 1.500 njenih navijača 50 posto uživalo u vodstvo, a 50 posto strijepilo da u Ri-mrežu ne uleti neki zalutali pulski metak. Posebno kad je Majkić u 69′ jedva izvadio jedva izvadio jednu ‘žabicu’ Marca Pašalića iz svog donjeg desnog kuta.

MIŠKOVIĆ ‘Sve ću to ja platiti pa idemo jako’! Kako je Rijeka s dna krenula po duplu krunu

Talijan na istarskoj klupi mijenjati je počeo u 72′: Čuić i Lisica umjesto VukaEkonga. Drugim riječima, isti tipovi igrača, bez promjene sustava. Umjesto umornih sad su terenom ‘letjela’ svježa pulska ‘krila’.

Sopić je uzvratio promjenom: Petrovič na mjesto Fruka, oba veznjaci, ali Slovenac ipak naglašeno defanzivniji (i manje kreativniji). Pa uskoro i Pašalića odmijenio Grgićem. Trebali su mu odmorni fajteri, a ne umorni španeri.

A kad je u 83. uveo Mitrovića umjesto Pjace bilo je jasno kako misli da je vrijeme za: sačuvati taj jedan gol prednosti i armirati obrambeni dio priče.

Minutu kasnije sve je bilo gotovo. Petrovič ubačaj, a Bruno Goda (naravno: glavom) zabija za 0:2 i priča je bila ispričana. Rijeka melje sve pred sobom i djeluje – nezaustavljivo! Petin Godin gol ove sezone.

Za tjedan dana: Gorica i novi izazov za 8 tisuća ‘Sopinih luđaka’. Koji sa svakim novim kolom sve više djeluju kao – prvaci.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.