Svijet
Decoration icon

republikanci

Republikanci ne odobravaju novu veleposlanicu u Hrvatskoj koju predlaže Biden. Zabrinuti su i jer podržava pravo na pobačaj

Autor:

Photo: X (Twitter)/Nathalie Rayes

Odbor za vanjske poslove američkog Senata prošlog tjedna podržao je Nathalie Rayes, kandidatkinju predsjednika Joea Bidena za veleposlanicu u Hrvatskoj. Republikanci, međutim, nisu podržali. Imenovanje još mora potvrditi Senat, u kojem demokrati imaju tijesnu većinu.

Hrvatska godinu i pol bez američke veleposlanice ili veleposlanika

Hrvatska, podsjetimo, već godinu i pol čeka američkog veleposlanika. Posljednji američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst otišao je brzo nakon pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome 2020. godine. Postavio ga je bivši predsjednik Donald Trump i nakon njegovog izbornog poraza povukao se.

Veleposlanika Kohorsta javnost će pamtiti jer je obavio velik dio posla oko ukidanja viza Hrvatskoj.

No, nakon odlaska Roberta Kohorsta pozicija američkog veleposlanika u Hrvatskoj ostala je prazna sve do danas. Naime, odnos snaga u gornjem domu Kongresa, Senatu, bio je izjednačen što dovodi do toga da imenovanja nije lako provesti. Bijela kuća je morala pažljivo odmjeravati koja imenovanja su prioritet kako ne bi naišla na republikansku blokadu.

Bidenov prijedlog

Biden je za veleposlanicu u svibnju ove godine predložio Nathalie Rayes, potpredsjednicu Planned Parenthood Action Funda, ogranka progresivne organizacije koja promiče politiku potpore legaliziranom pobačaju. Rayes je ujedno i izvršna direktorica Latino Victory Funda, super PAC-a, koji je osnovala velika demokratska donatorica i glumica Eva Longoria.

Super PAC (Super Political Action Committee) je svojevsrtan politički akcijski odbor u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj je prikupiti novac i financijski podržavati političke kandidate ili kampanje koje su različite u odnosu na tradicionalne političke kampanje. Na zatvorenom poslovnom sastanku u srijedu, na kojem se glasalo o nekoliko kandidata za međunarodne veleposlanike, svih deset republikanaca u odboru glasalo je protiv Nathalie Rayes i njezinog dolaska u Hrvatsku, donosi Fox News.

Republikanci su protiv

Republikanski senator iz Idaha izrazio je zabrinutost zbog djelovanja Rayes u organizaciji Planned Parenthood. Rayes je, nakon što ju je imenovao Biden, postala članica odbora Instituta za mir Sjedinjenih Država, savezne agencije odgovorne za poticanje globalnog rješavanja i prevencije sukoba. Ona također predsjeda organizacijom Hispanas Organized for Political Equality Binational Advisory Group, kojoj je cilj izabrati Latinoamerikance na državne položaje.

Duboko sam počašćena time što sam nominirana za veleposlanicu u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujem predsjedniku na prilici da služim svojoj zemlji”, objavila je Rayes na društvenoj mreži X (bivši Twitter) u svibnju.

Aktivna karijera

Rayes je od 1995. do 2001. služila kao viša savjetnica člana Gradskog vijeća Los Angelesa, demokrata Mikea Feuera. Radila je i kao zamjenica šefa stožera demokratskog gradonačelnika Los Angelesa Jamesa K. Hahna od 2001. do 2005., gdje je nadgledala Ured za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol te pokrenula inauguracijski gradski Ured za pitanja useljenika.

U američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj trenutno je otpravnik poslova Mark Fleming.

Biden nominirao novu veleposlanicu u Hrvatskoj: “Ima impresivnu karijeru”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.