Rene ‘iz ‘Allo ‘Allo!’ bio je omiljeni vlasnik kafića na malim ekranima

Britanski glumac Gorden Kaye, najpoznatiji po ulozi Renea Artoisa u kultnoj seriji ‘Allo ‘Allo!, umro je 23. siječnja 2017. u dobi od 75 godina.

Serija se prikazivala od 1982. do 1992. godine na BBC-ju, a vrlo je gledana bila i u drugim državama, pa tako i u Hrvatskoj. Radnja popularne komedije vrtjela se oko Renéa Artoisa, vlasnika kafića u malom francuskom mjestu koji za vrijeme njemačke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata pomaže pokretu otpora. Serija je naveliko koristila i ismijavala uvriježene stereotipe o Nijemcima, Francuzima, Englezima (i dijelom Talijanima), što su gledatelji odlično prihvatili.

Jedan njegov rođak rekao je kasnije: “Ono što malo ljudi zna jest da je Gorden Kaye patio od teškog oblika demencije i da u svojim posljednjim danima nije prepoznavao nikog od bližnjih i prijatelja. Nije prepoznavao ni sebe, stajao je na nogama i pričao, no nije nas više poznavao. Govorio je razne stvari, no to ništa nije imalo smisla. Bio je u nekom svom malom svijetu. Nisam previše tužan jer je njemu smrt došla kao blagoslov. Nije bilo šanse da mu se stanje poboljša”, rekao je nakon njegove smrti jedan njegov rođak.

Komentiraj