EPA/CHRISTIAN BRUN

REFORMA LIGE PRVAKA Dvije skupine po osam klubova?

U strahu od pokretanja europske Superlige u kojoj bi nastupili najveći i najmoćniji klubovi ‘Starog kontinenta’, Europska nogometna federacija (UEFA) sprema se na reformu Lige prvaka.

Prema novom prijedlogu u Ligi prvaka bi nastupilo svega 16 klubova podijeljenih u dvije skupine po osam klubova čime bi svaki klub odigrao čak 14 utakmica u prvom dijelu natjecanja. Transformacija Lige prvaka uključivala bi ​​više nokaut rundi prije formiranja skupina. Top 16 klubova bi igralo samo u posljednjoj rundi kvalifikacija, ali ne bi mogli igrati međusobno. Time bi izgledni malih klubova za ulazak u ‘elitno društvo’ bili svedeni na minimum, a reforma Michela Platinija ‘pokopana’.

Novi sustav natjecanja ne bi startao prije kraja sezone 2017/18. s obzirom na još uvijek važeća TV prava.

U Uefi nisu željeli potvrditi navode o novom sustavu natjecanja. Glasnogovornik Uefe je za Guardian poručio kako je krovna nogometna organizacija u stalnom kontaktu sa svim zainteresiranim stranama uključujući i klubovima.

“Svi planovi vezani uz format naših klupskih natjecanja će se koordinirati i pregovarati s klubovima. Trenutačno nemamo nikakav prijedlog na stolu jer smo na početku novog ciklusa (2015-18) naših klupskih natjecanja,” poručili su iz Nyona.

Dio stručnjaka smatra kako bi novi format Lige prvaka bio samo prvi korak prema europskoj Superligi. Trenutačno u ‘Champions league’ sudjeluju 32 kluba podijeljena u osam skupina po četiri kluba. Direktan plasman u skupine imaju 22 kluba, a ostalih 10 dolazi kroz kvalifikacije.

Komentiraj