Patrik Macek/PIXSELL

REAKCIJE NA OSTAVKU Grbin: Razumijem Mirjanu Rakić Mikulić: O kojem to pritisku ona govori

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak kako razumije predsjednicu Vijeća za elektroničke medije i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, koja je podnijela ostavku jer, kako je rekla, nije mogla izdržati pritisak, dok je HDZ-ov šef saborskog Odbora za medije Andrija Mikulić kazao kako “ne razumije o kojem pritisku ona govori”.

“Ovaj tjedan bili smo svjedoci nizu pritisaka na medije, ukidanju emisija na HRT-u, imali smo prilike prije nekoliko tjedana vidjeti kako se pred Vijećem za elektroničke medije prosvjeduje i mogu reći da donekle razumijem gospođu Rakić. I upravo zato smo kao grupa zastupnika upozorili Europsku komisiju na nedopuštene pritiske na neovisno regulatornom tijelo, pokazalo se da su ti pritisci bili prejaki i da smo bez jednog regulatora ostali. Morat ćemo se u budućnosti itekako potruditi da to bude jedini regulator koji je smijenjen mimo hrvatskih propisa i europskih pravila”, rekao je Peđa Grbin novinarima u Saboru.

Andrija Mikulić, pak, kaže kako ne razumije o kojem pritisku govori Rakić. “Ako imate suradnike u koje vjerujete i ako vjerujete u posao koji obavljate, ne vidim razloga da reagirate na ovaj način. To je osobna odluka gospođe Rakić i ja je poštujem, ali držim da je Odbor za medije mjesto na kojem se najotvorenije može razgovarati o svim stvarima vezano uz medije”, poručio je Mikulić.

Na pitanje misli li da su nedavni prosvjed zbog odluke Vijeće za elektroničke medije o oduzimanju koncesije televiziji Z1 na tri dana te šajkača koju je Rakić na dan prosvjeda darovao kontroverzni novinar Velimir Bujanec imali utjecaja na njezinu odluku, Mikulić je uzvratio kako to treba pitati nju.

Tepeš: Rakić najbolje zna zašto je podnijela ostavku 

Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS) ustvrdio je kako je riječ o njezinoj odluci te kako ona “vjerojatno zna najbolje zašto ju je podnijela”.

Upitan osjeća li se dijelom odgovornim jer je i sam sudjelovao u tom nedavnom prosvjedu Tepeš je uzvratio kako ona mora reći smatra li da je i on dijelom odgovoran. “Ja sam vrlo jasno rekao zašto sam bio na prosvjedu, govorio sam o dvostrukim mjerilima. Bio sam protiv svih zabrana jer onda sukladno tome bi vrlo brzo takvim kriterijima morali zabranjivati i druge medije, što nikako ne podržavam. Postoji sloboda medija i zato sam bio na prosvjedu. Kasnije, to što se meni pokušalo imputirati, ono što se događalo na prosvjedu, to nema veze s onim što sam komunicirao taj dan. Prema tome, ako me gospođa Rakić smatra dijelom odgovornosti, to je njeno mišljenje i njen stav, u to ne bih ulazio, napravio sam ono što sam napravio iz razloga iza kojih stojim i danas”, poručio je Tepeš.

Novinari su Tepeša pitali o i potencijalnom sukobu na relaciji potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a Tepeš je uzvratio kako on “ne vidi nikakih problema”.

“Zna se jasno koje su ingerencije gospodina Karamarka u Vladi, a koje ministra unutarnjih poslova. I podržavam tu gospodina Karamarka u njegovoj ocjeni kako prvi potpredsjednik vlade zadužen za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ipak mora imati nekog utjecaja i mora usko surađivati s ministrom unutarnjih poslova”, rekao je Tepeš.

Komentiraj