Razmjenjujemo li Mamića za bivšu sutkinju koja se skriva u Hrvatskoj?

Bivša sarajevska sutkinja Lejla Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, skriva se u Hrvatskoj, a međunarodna tjeralica za njom raspisana je 2016. godine.

Hrvatski Vrhovni sud odobrio je izručenje Lejle Fazlagić 2017. godine, na samom početku mandata ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, no on još uvijek nije potpisao odluku o njezinu izručenju, piše Jutarnji list.

BiH bi sada mogla inzistirati na ‘razmjeni’ odbjegle sutkinje za bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Podsjetimo, Županijski sud u Osijeku u utorak je potvrdio drugu optužnicu protiv Mamića. O toj će optužnici odlučivati Sud BiH koji bi trebao, ko se i kada se to od njega bude zahtijevalo, odlučivati mogu li se odredbe međudržavnog sporazuma o međusobnom izručenju, koji je stupio na snagu 2015., primijeniti na djela koja se Mamiću sada stavljaju na teret.

Temeljem tog sporazuma BiH je od Hrvatske zatražila Lejle Fazlagić koja, baš kao Zdravko Mamić, ima dvojno državljanstvo.

Sarajevski Centar za istraživačko novinarsko (CIN) objavio je krajem travnja da je Lejla Fazlagić protuzakonito prisvojila imovinu židovskih obitelji, čiji su članovi tijekom Drugog svjetskog rata stradali u Holokaustu. Krivotvorinama i prijevarama, navode, prisvojila nekretnine u središtu Sarajeva vrijedne gotovo 750 tisuća eura.

Bošnjaković: “Tražit ćemo izručenje Mamića”

Ministarstvo pravosuđa uputit će Bosni i Hercegovini (BiH) zamolbu za izručenje bivšeg čelnika GNK Dinama Zdravka Mamića nakon što im osječki Županijski sud dostavi potrebnu dokumentaciju, najavio je u utorak uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH.

Upitan kakva je daljnja procedura Bošnjaković je novinarima odgovorio da Ministarstvo pravosuđa prvo mora dobiti zahtjev za izručenje i dokumentaciju od suda u Osijeku, a nakon toga će uputiti zamolbu BiH za Mamićevo izručenje.

“Nakon toga je stvar na tijelima BiH. Njhov sud odlučuje jesu li ispunjeni formalni uvjeti za izručenje”, rekao je Bošnjaković napomenuvši da o odluci suda ovisi daljnja procedura, a konačnu odluku donosi ministar pravde BiH.

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Županijski sud u Osijeku potvrdio je u uorak drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice suokrivljenika. USKOK ih tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, nogometni klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Mamiću je isto tako određen i istražni zatvor, što otvara i mogućnost za zahtjev o novom izručenju Mamića hrvatskom pravosuđu.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić uoči presude otišao u Međugorje

Mamić je, podsjetimo, u lipnju prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 6 i pol godina zatvora. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, dok je Damir Vrbanović dobio 3 godine. Osuđeni su po USKOK-ovoj optužnici za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Dan prije izricanja presude Mamić je nestao iz Hrvatske, te se nakon nekoliko dana javio iz Međugorja. Tamo je, kazao je, otišao jer ima dvojno državljanstvo. Hrvatska je raspisala tjeralicu, te od BiH zatražila izručenje. U siječnju ove godine propao je još jedan pokušaj njegova izručenja, a odluku da se Mamić ipak ne vrati u Hrvatsku potpisao je tadašnji ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Komentiraj