Radovan Fuchs: “Odluka prelazi li Zagreb na online nastavu u petak”

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u četvrtak je novinarima nakon sjednice Vlade rekao da bi u ponedjeljak mogli imati jedanaest županija koje bi bile na C modelu, odnosno da se nastava održava online.

“Pratit ćemo situaciju i vidjeti hoće li se na uskrsnih praznika to produžiti za još tjedan dana ili će se situacija poboljšati pa ćemo napraviti isti pristup kao za božićne blagdane”, rekao je Fuchs. U ovom je trenutku sedam županija na C modelu nastave, uglavnom županije iz Dalmcije.

“To su sve županije u kojima je defacto 60-70 posto pozitivne djece. Odražava se trend koji je u populaciji u pojedinim županijama, s iznimkom Istarske županije koja je na C modelu, iako je tamo situacija bolja”, objasnio je Fuchs novinarima.

Dodao je da bi se moglo dogoditi da i Zagreb pređe na C model. Razgovori su u tijeku, a odluka će biti poznata u petak. “U Zagrebu nekoliko škola radi po različitim modelima. Ukoliko bi brojevi ostali visoki kao zadnjih nekoliko dana, onda će i Zagreb preći na C model”, poručio je.

Ne vidi razloga da Virovitičko-podravska županija prelazi na C model, jer je tamo samo jedan učenik pozitivan na koronavirus.

Ako se izuzme grad Zagreb iz ukupnog broja pozitivnih učenika, ukupni broj pozitivnih učenika u ovih 10 županija je 726 u odnosu na 106 pozitivnih učenika iz ostalih 10 županija.

“Stav Vlade i ministarstva je da nema alternative nastavi licem u lice. Pokušavamo cijelo vrijeme održati tu nastavu koliko god je moguće dugo, a da ne ugrozimo zbog toga opću situaciju”, rekao je ministar obrazovanja i dodao da je uvijek optimist. Uvjeren je, dodaje, da ćemo izaći iz ovog problema. “Ali ne bi bilo u redu da čovjek inzistira da djeca idu licem u licem recimo u Primorsko-goranskoj županiji. Imao različite pristupe”, poručio je.

Učenici nižih razreda osnovne škole i maturanti i dalje će pohađati nastavu u školi. “Nadam se da neće doći do općeg locdowna jer bi izostanak iz nastave za maturante mogao imati implikacije na održavanje državne mature”, naglasio je.

Zaključio je da se uskrsni praznici neće profiljivati.

Komentiraj