RADIO NACIONAL Mišel Jakšić: Turudić će dobro surađivati s EPPO-om samo zbog Plenkovića

Autor:

11.03.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o aktualnim temama govorio je Misel Jaksic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Usprkos mnogobrojnim proturječjima, od procesa kandidature, izbora i provjere kandidata do njegovog izbora i nasilne inauguracije netom prije početka izbornog procesa, jučer je dužnost glavnog državnog odvjetnika preuzeo Ivan Turudić. Predsjednik Zoran Milanović na to je rekao da je pala još jedna neovisna institucija Republike Hrvatske. Ova tvrdnja zabrinjavajuća je iz razloga što je Ivan Turudić, koji je javno i nedvosmisleno izrazio svoju bliskost i privrženost HDZ-u.

Zabrinutost poprima svoj oblik krećući od odluke sudačkog vijeća Visokog kaznenog suda koje je odbacilo pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje povrede Kodeksa sudačke etike zbog sastanaka s optuženim, a sada pravomoćno osuđenim bjeguncem od hrvatskog pravosuđa, Zdravkom Mamićem  o čemu je Nacional opširno pisao. Ova zebnja se pojačava ako se uzme u obzir da je zbog nepovjerenja u nepristranost bilo poželjno da se izuzme iz nekih od kapitalnih slučajeva korupcije i štete pričinjene državnom proračunu kao što su Agrokor, JANAF, slučaj Rimac. O tome danas u emisiji Gost dana razgovaramo s Saborskim zastupnikom iz redova SDP-a Mišelom Jakšićem koji je ujedno i bivši predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe te gradonačelnik Koprivnice.

Cijeli razgovor možete slušati OVDJE.

Ono što je činjenica koju vidimo kroz postupke Vlade Plenkovića je da si daju jako puno truda da ovladaju svim institucijama. Što smo sve imali pri imenovanju sudaca Ustavnog suda, povjerenstva za sukob interesa, unutar DORH-a i USKOK-a. Imenovanje Ivana Turudića iz tog razloga nije iznenađenje.

Za Ivana Turudića znamo, nije skrivao s kim se družio, da je u mladosti bio blizak s HDZ-om, da su ga vodila svjetla pozodnice. To neće pridonijeti povjerenju građana u pravosuđe.

Ne trebamo se baviti samo HDZ-om već se i mi u oporbi moramo zapitati što smo to napravili da ih smijenimo s vlasti.

Mi u pravosuđu imamo mladih ljudi koji su odlični profesionalci, istina sve manje. Zbog njih moraomo učinit sve da im pomognemo. Moramo vidjeti što Vlada namjerava napraviti da se poboljšaju uvjeti rada i da se kroz to poboljša njihov rad i vrati povjerenje građana.

Mislim da je proizvedena prevelika tenzija na presici Turudića. Što se tiče komentiranja predmeta koji su u toku razumijem da nije mogao komentirati ih na dan samog preuzimanja dužnosti. Što se tiče Mamića, Rimac mora biti spreman da će ga to pratiti jako dugo.

Što se tiče EPPO-a nije samo Turudić imao izjave o njima već i od strane samog Plenkovića koji je nakon što je to u Bruxellessu primljeno s podozrenjem, odlučili su reterirati.

Naijskrenije mislim da će Turudić dobro surađivati s EPPO-om jer si Andrej Plenković neće dopustiti takvu blamažu. Možda dio HDZ-a i bi, ali Plenković to neće dozvoliti.

Naše sudstvo se u mnogo slučajeva pokazuje kao država unutar države, tako da me ni odluka Visokog suda oko Turudića nije iznenadila. Oni su potpuno derogirali ulogu Sabora govoreći da zastupnici nemaju pravo postaviti mnoga pitanja govoreći da to utječe na njihovu neovisnost, što je poprimilo tragikomične razmjere.

Razgovor s DP-om bila je ponuda da se na antikorupcijskim osnovama dogovori Sabor koji će promijeniti četiri pet zakona, od Lex AP-a i još par spornih pa zatim krenuti dalje.

Sigurno je da HDZ i DP nisu u ljubavi i da ih drži interes, pa je teško da će se odreći svojih privilegija u korist interesa građana i obećanja koja su im dali.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.