MRAČNA JEDNOPARTIJSKA KONTROLA! Oglasio se Milanović: Hrvatska je ostala bez još jedne neovisne institucije…

Autor:

11.05.2024., Brcko, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic polozio je vijenac i zapalio svijecu ispred spomen obiljezja 108. pjesacke brigade Hrvatskog vijeca obrane. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države, objavio je u ponedjeljak Ured predsjednika.

Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne neovisne institucije jer je vođenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskog i privrženost HDZ-u. Novi Glavni državni odvjetnik izabran je isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u, kako prije tako i sada.

HDZ je preko „njihovog dečka“ Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona u Republici Hrvatskoj što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela. Osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, Andrej Plenković i HDZ preuzeli su i kontrolu nad samim kaznenim postupcima jer su prethodno donijeli Lex AP koji ima za cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama, nego i kazniti sve koji te informacije javno objave.

Cilj Lex AP-a je spriječiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakvog nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće. Pa tako i njegove poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac nikada ne bi postale javne jer bi onoga tko bi ih pustio u javnost progonio isti taj Turudić. Za HDZ i Turudića korupcija nije problem dok se o njoj javno ne govori.  Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države.

SELAK RASPUDIĆ O TURUDIĆU ‘Kakva vlast takav i državni odvjetnik’

Nametanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika usprkos svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda potajice nalazio i družio s čovjekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj. Nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost. Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije.

Neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene HDZ-ovog partijskog jarma moraju biti imperativ političkog djelovanja sviju koji žele dobro Republici Hrvatskoj. Samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cijelom državom, upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države.

HODŽIĆ O PUPOVCU I TURUDIĆU ‘Mislim da su figure na šahovskoj ploči malo krivo postavljene’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 2 mjeseca

Pas dragi moj Predsjedniče RH Milanoviću, odavno je Hrvatska pod diktatom jedne osobe odnosno više istaknutih pijetlova iz redova HDZ ovske mafije. Sabor odnosno od milja, KOKOŠINJAC, je samo skupina ljudskih izroda koji svaku odluku diktata VLADE dižu ruke. I vi ste bili DIKTATOR. U Hrvatskoj nikad nije bilo demokracije, u pravilu treba postojati TRODIOBA VLASTI, toga nema, niti je ikad bilo. O tome pišem godinama i nikom ništa... no to su činjenice. Zakon nije jednak prema svima. Točno je da je Njihov dečko Turudić posao samo još jedan kapetan mafijaške organizacije u Pravosuđu... ili bolje u Krivosuđu. Mislim da se Hrvatska srozala na dno dna.