Računovođa iz Auschwitza želi pomilovanje

EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Oskar Groening, bivši računovođa Auschwitza koji danas ima 96 godina, uložio je molbu za pomilovanje njemačkim vlastima u posljednjem pokušaju da izbjegne zatvor, objavilo je u ponedjeljak njemačko pravosuđe.

“Primili smo molbu za pomilovanje”, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Donje Saske Christian Lauensterin.

Bivši SS-ovac bi trebao dobiti odgovor na svoju molbu sljedećih dana, precizirala je na regionalnom državni kanalu NDR  Wiebke Bethke, glasnogovornica Tužiteljstva Lueneburga, na sjeveru zemlje.

Regionalno ministarstvo pravosuđa navodi da razmatranje njegove molbe ne odgađa izdržavanje zatvorske kazne, koja može nastupiti svakog časa.

Groening je 2015. osuđen na 4 godine strogog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu najmanje 300.000 osoba i on je iscrpio sva pravosudna sredstva kako bi izbjegao zatvor.

Krajem prosinca je njemački Ustavni sud je odbacio argumente Groeningovih odvjetnika da će pritvor u njegovim godinama kršiti njegovo pravo na život.

Tijekom procesa je optuženi priznao svoju moralnu grešku i više puta se ispričao. Njegovi branitelji su predložili oslobađajuću presudu i istaknuli da nije konkretno sudjelovao u holokaustu.

Presuda Greoningu je jedan od zakašnjelih procesa vođenih nacizmu i osobama niže zapovjedne važnosti.

Komentiraj