Putin se sastao s bivšim najvišim zapovjednikom Wagnera

Autor:

epa10875104 Russian President Vladimir Putin (R) speaks as he visits the Vozvrashchenie (Return) Center, a support center for participants of the special military operation and their families, in Veliky Novgorod, Russia, 21 September 2023. Russian President arrived in Veliky Novgorod to hold a meeting of the State Council dedicated to the development of the labor market. The Return Center, which was opened on 01 June 2023, provides assistance to SVO (Special military operation) participants, veterans and disabled combat veterans and members of their families, family members of deceased participants and combat veterans.  EPA/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/ILYA PITALEV/SPUTNIK

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je prikazan kako se sastaje s jednim od najviših bivših zapovjednika skupine Wagner Andrejem Troševom i razgovara s njime o tome kako bi se dobrovoljačke jedinice mogle boriti u Ukrajini, a Kremlj je rekao da plaćenik sada radi za ministarstvo obrane.

Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže kako je država preuzela kontrolu nad plaćeničkom skupinom nakon neuspjele lipanjske pobune šefa Wagnera Evgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u kolovozu.

Samo nekoliko dana nakon Wagnerove pobune, Putin je plaćenicima ponudio priliku da nastave borbu te je predložio da Trošev preuzme dužnost od Prigožina, izvijestio je ruski list Kommersant.

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako “dobrovoljačke postrojbe mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije”.

“I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu dana“, rekao je Putin. “Znate što je to, kako se to radi, znate koja su pitanja koja treba unaprijed riješiti kako bi borbeni napori prošli na najbolji i najuspješniji način.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada “radi u ministarstvu obrane”.

Visoko odlikovani veteran ruskih ratova u Afganistanu i Čečeniji, Trošev je iz Sankt Peterburga, Putinovog rodnog grada. Borio se u Afganistanu tijekom desetljeća dugog rata Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza služio je na Sjevernom Kavkazu u ruskoj vojsci, a zatim u SOBR-u, postrojbi specijalnih snaga za brzu reakciju ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.