PREDSJEDNIK Vladimir Putin pozvao je Ruse da u nedjelju glasaju na parlamentarnim izborima iako se ne očekuje da će oni donijeti promjenu i oslabiti njegovu političku premoć.

Izbori na kojima će prvi put sudjelovati i birači s poluotoka Krima što ga je Moskva anektirala 2014., održavaju se u vrijeme kada se Putinova popularnost kreće oko 80 posto unatoč najduljoj recesiji tijekom 16 Putinovih godina na vlasti.

“Pozivam vas na birališta, glasajte, izrazite svoje stajalište”, rekao je Putin u televizijskoj poruci.

“Bez obzira na naša politička mišljenja, sudjelovanje u izborima je građanska dužnost svih nas, izraz naših iskrenih osjećaja prema domovini i brizi za budućnost”, rekao je Putin i dodao “Odaberite, glasajte za Rusiju”.

Dvije godine od ruske ilegalne aneksije Krima odnosi Rusije i Zapada najgori su u nizu desetljeća, no to se nije odrazilo na izbornu kampanju, a opća apatija naslućuje da bi odziv mogao biti vrlo nizak, piše francuska agencija.

Ruske vlasti dopustile su ove godine kandidiranje znatno većeg broja oporbenih kandidata nastojeći poboljšati sliku demokracije nakon masovnih prosvjeda 2011. izazvanih izbornim nepravilnostima.

Putin je inzistirao da svi kandidati dobiju “jednake uvjete za otvorenu, poštenu borbu”, no nadzor Kremlja nad medijima i političkim govorom u Rusiji takav je da ne ugrožava sadašnje vlasti. Promjene izbornog sustava ići će u prilog Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija. Iako se službeno ne natječe, Putin će se vjerojatno natjecati za četvrti predsjednički mandat 2018.

Komentiraj