EPA/YURI KOCHETKOV

Putin dao blagoslov Kadirovu da ostane na čelu Čečenije, ali traži poštivanje ruskih zakona

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je svoj blagoslov Ramzanu Kadirovu, čelniku Čečenije, da nastavi obnašati svoju dužnost, ali ga je upozorio da se ruski zakoni moraju striktno provoditi u toj većinski muslimanskoj regiji.

Kadirov, bivši islamistički pobunjenik, uglavnom pridaje malo pažnje pravilima koja se provode u ostatku zemlje i Putinovo upozorenje će se smatrati kao pokušaj njegova obuzdavanja i podsjećanja na to tko mu je šef.

Iako je Kadirov (39) prisegnuo na odanost Putinu, kritičari kažu da je on uspostavio državu unutar države u kojoj se provode strogi islamski zakoni za žene i koriste metode protiv pobunjenika koje skupine za ljudska prava smatraju kršenjem prava.

“Važno je da se uspostavi tješnja koordinacija u radu sa saveznim vlastima, posebice po pitanjima sigurnosti”, rekao je Putin Kadirovu na sastanku u Kremlju.

“Morate učiniti sve kako bi osigurali da se ruski zakoni provode u svim područjima života”, kazao je i pritom još jednom naglasio da misli na sva područja života.

Kadirov, koji je na čelu Čečenije od 2007., rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći. Njegov sadašnji mandat istječe idući mjesec. Putin je rekao da je potpisao odluku kojom ga imenuje vršiteljem dužnosti čelnika do regionalnih izbora u rujnu.

Komentiraj