HINA/ Denis CERIĆ

PUSIĆ “Neobično je da premijer ne vodi izaslanstvo u Rusiju”

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je u Saboru za N1 komentirala put predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju. Pusić ističe kako u tom putu vidi dva problema.

“Prvo, nije jasno koja je svrha tog puta, zašto se ide i drugo je sastav tog izaslanstva koje ide s njom. Ne mogu procijeniti opstruira li premijer taj put ili ne, ali zaista se ne vidi u ovom trenutku koje su naše glavne teme u odnosima s Rusijom, koja je ozbiljna zemlja u vanjskopolitičkom, sigurnosnom i trgovinskom smislu s kojom imamo barem dva otvorena pitanja, jedno je Agrokor, a drugo je sigurnost i stabilnost na jugoistoku Europe”, naglasila je Pusić.

Podsjetila je da predsjednica nema izvršne ovlasti te se po pitanju Agrokora i Sberbanka ništa ne može dogovoriti s Rusima. “To mora dogovarati Vlada, jer ona je nositelj izvršne ovlasti i u svakom pogledu može provesti nešto od tih dogovora”, kaže. Dodaje da nije čudno što ministrica gospodarstva Martina Dalić nije dio delegacije koa ide u Rusiju, već joj je neobično što to izaslanstvo u Rusiju ne predvodi premijer Andrej Plenković.

Možda je ruska strana zainteresirana za taj razgovor, jer se vidi da ruska strana sustavno promatra političare općenito, naročito političare u Europi i identificira neke s kojima može uspostaviti bližu komunikaciju. Oni vrlo dobro znaju kakav je raspored nadležnosti po Ustavu u Hrvatskoj, i Vlada je tu ključni čimbenik”, zaključila je Pusić.

Komentiraj