Sanjin Strukic/PIXSELL

PUPOVAC “Stao sam na crtu preko koje neću prijeći”

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao aktualne događaje u zemlji.

Upitan o stravičnom slučaju u Pagu, gdje je otac s prvog kata kuće bacio svoje četvero djece, Pupovac kaže kako se o nasilju općenito treba razgovarati, a ne samo galamiti kako obiteljski odnosi moraju biti bolji. “Treba se posvetiti praćenju stanja u obitelji, posebno onih pritisnutih siromaštvom, lošim zdravljem i onih kod kojih se primjećuje zapuštenost i asocijalnost, ali za to nam treba sustav”, rekao je Pupovac.

“Naš sustav se urušava, mi državu imamo formalno, ali sustav ne funkcionira i na ovom slučaju se to najbolje vidi. Od toga mi ne trebamo bježati, pa ni ministrica”, dodao je.

Subotnji prosvjed novinara, kaže, bio je ozbiljan prosvjed. “Niti najveći optimisti nisu očekivali da će se skupiti 1.200-1.300 ljudi, uglednih novinara. I svatko tko ne razumije poruku okupljanja, ili nije dobro informiran ili podcjenjuje poruke koje su odaslane s tog mjesta”, istaknuo je.

Naglasio je kako se gušimo u govoru mržnje.

Tijekom maškara u Kaštel Sućurcu zapaljena je lutka s njegovim likom. “Nitko ne treba apriori na prvi pogled osuđivati da maškare ne smiju ismijavati ljude i pribijati ih na stup srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je riječ o toj tradiciji, ona se ne usmjerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, već onih koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namjesnike, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina, to nije karneval”, kaže Pupovac.

Podsjeća na napad na vaterpoliste Crvene zvezde, te spaljivanje lutke s njegovim likom, a poručuje da se radi o govoru mržnje. “Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti”, kaže Pupovac.

Upitan gdje je granica, odnosno crta preko koje neće prijeći, Pupovac odgovara: “Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću prijeći”.

Komentiraj