hina

PUPOVAC: “Ploča je preseljena 20-ak metara od mjesta gdje je bila spomen-kosturnica partizana”

Seobu HOS-ove ploče s “za dom spremni” iz Jasenovca u Novsku komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

“”Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljna legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su osolobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana ujesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka. O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta”, rekao je Pupovac a zabilježila N1 televizija.

Pupovac tvrdi da za njegovu stranku ovo nije prihvatljivo rješenje. Uskraćuje li SDSS podršku Plenkoviću i HDZ-HNS-manjine koaliciji?

“Od predsjedništva svoje stranke nakon konzultacija kad smo dobili sva saznanja o tome kako se misli ukloniti ploču, dobio sam ovlast reći ovo što sam rekao – da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča iz Jasenovce izmješta na mjesto drugog stratišta i stradanja koje je u ratu uništeno i zatrpano – to je za nas neprihvatljivo”.

Komentiraj