Pupovac: Pitanje dvojezičnosti problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji

Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u utorak kako pitanje dvojezičnosti nije problem samo za Vukovar, već je to problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji, odnosno za toleranciju u Hrvatskoj.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ponovio je, u ime srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kako je odluka vukovarskog Gradskog vijeća o izmijeni Statuta kojim se ne predviđa postavljanje dvojezičnih ploča na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama, u suprotnosti s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u sukobu s obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela kao članica Europske Unije, ali i u sukobu prema obvezama Republike Hrvatske prema drugim međunarodnim organizacijama.

 

  • Na pitanja novinara kakav bi model bio prihvatljiv i u kojemu bi se vremenu mogla uvesti dvojezičnost u Vukovaru, Pupovac je istaknuo kako je za taj problem rješenje potrebno tražiti u dijalogu odnosno, rekao je, potrebno je sjesti i razgovarati s institucijama i s predstavnicima srpske zajednice u gradu Vukovaru.

 

To se, po njemu, nije napravilo već se, dodao je, “nastavilo ‘silovati’ jednostranim postupcima i zapravo se dogodilo da je Statutom ozvaničeno ono što je kampanjom protiv ćirilice u protekle zadnje dvije godine činjeno”.

Upitan kada on osobno smatra da će profunkcionirati dvojezičnost u Vukovaru, predsjednik SNV-a istaknuo je kako to nije problem samo za Vukovar, već je to po njemu problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji, odnosno za toleranciju u cijeloj zemlji.

Jer, rekao je, “o tome ne izvještavaju samo lokalni radio ili regionalna televizija, te se stoga to oslikava na ukupno stanje, a ne samo na grad Vukovar i problem vukovarske dvojezičnosti predstavlja ozbiljan problem za zemlju”.

Ponovio je i kako se srpska zajednica oko tog problema i do sada obraćala hrvatskim institucijama, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara obratit će se nadležnom Ministarstvu a ako bude potrebno i Ustavnom sudu.

Komentirajući upit novinarke tko za to treba biti kažnjen, Pupovac je poručio “kako se u ovoj zemlji kažnjava vrlo selektivno”.

Na upit novinarke kako razumije sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, Pupovac je odgovorio protupitanjem pozivajući novinarku da zamisli situaciju 1946. , 1947. ili 1948. godine kada bi da netko primjerice u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. To je zatim usporedio sa situacijom Vukovara u kojem se novonastalom situacijom po njemu, 20 godina nakon rata pokušava “obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati ne možete to primjenjivati Zakonom zbog toga što mi mislimo da vas ne treba tamo toliko biti, zbog toga što je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga”. Novinarka je pak nekoliko puta spomenula kako je ovo 2015. godina i naglo završila razgovor zahvalivši Pupovcu na gostovanju.

Komentiraj