Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

PUCAR U ‘OTVORENOM’ “Podravka je spremna spašavati Agrokor”

U sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a govorilo se o situaciji u Agrokoru i sudbini njegovih radnika i dobavljača. Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar naglasio je kako je Podravka spremna spašavati Agrokor.

“Nama je interes da Konzum i Mercator tržišne pozicije jer će tako i Podravkini brandovi zadržati tržišne pozicije. Ne samo u državi već i u regiji. Za Podravku je najvažnije da se Agrokor konsolidira i prevlada krizu”, poručio je Pucar dodajući kako je Podravka uvijek pokazala ambiciju da bude konsolidator prehranbene industrije.

Upitan kakvo je danas poslovanje Podravke i Agrokora, Pucar je rekao kako plaćanje kasni, ali Podravka si, s obzirom na trenutno poslovanje, to može priuštiti. “Danas Podravka u Konzumu ima 700 svojih proizvoda. Ako Konzum izgubi tržišne pozicije time gube svi. Tu smo mi u toj tržišnoj utakmici strateški partneri Konzuma”, rekao je.

Josip Tica iz Središnjeg savjeta SDP-a objasnio je da je Agrokor morao širiti svoje poslovanje jer je hrvatsko gospodarstvo šest godina bilo smrznuto zbog krize. “Tada jedna kamapnije koja ima 86% imovine na kredit, a to je gore od švicaraca, jedino što može učiniti je širiti se. Morate kreirati rast komapnije u gospodarstvu koje ne raste. Sada kad je to došlo na naplatu, zbog prevelikog broja zaposlenih mora se uključiti i država”, poručio je Tica.

Smatra kako bi se država trebala uključiti i u zaštitu radnika i isplati njihovih plaća, te u zaštitu malih i srednjih dobavljača. “U pravilu država treba sjest za stol s Agrokorom i zastupati interes tih ljudi jer se za male nitko neće založiti dovoljno. Kad govorimo o pretvaranju, radnici i dobavljači Agorkora imaju jednako veliki financijski interes kao i kreditori”, kaže.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović kaže kako je Agrokor upao u probleme jer se prebrzo širio po visokim kamatnim stopama. “Preveliko širenje u sve i svašta – nepotrebno, no vlasnik zna zašto je to radio. S druge strene konkurencija Agrokoru ima kredite od 0,1 – 0, 2 posto, a Agrokor ima 9 ili 10 posto”, rekao je Lovrinović naglašavajući kako uz te kamate u Hrvatskoj nema budućnosti.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smnatra da za pad Agrokora nisu krive samo kamate, već i glavnica. “Ako imate pravne izvore kapitala koje nije moguće akumulirati. Ako vi sve vanjski finacnirate onda ni jedna kamatna stopa pa i negativna ne može proći. Tko se može sa 12% prinosa ili kamata financirati? Nitko”, rekao je Novotny.

Komentiraj