Prvo kazališno uprizorenje glasovitog Fellinijevog filma ansambla Talijanske drame u HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević

Nova predstava ansambla Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca ‘E la nave va/I brod plovi’ čija je premijera u subotu (21. svibnja) u 19.30 sati, prvo je kazališno uprizorenje glasovitog Fellinijevog filma na talijanskom jeziku, nakon brojnih dramatizacija i inscenacija na različitim jezicima.

Fellinijev film iz 1983. godine govori o začudnoj skupini ljudi, uglavnom umjetnika iz svijeta opere i glazbe, kojom je veliki filmski maestro prenio sliku o umjetnosti koja vene i o društvu koje nije svjesno događaja oko sebe uoči Prvog svjetskog rata baš kao i društvo današnjice. Ova socijalna kritika nasmijat će i dirnuti kroz priče gotovo nadrealnih likova iz mašte oskarovca, najpopularnijeg talijanskog redatelja svih vremena.

“Nakon što sam film pogledao nekoliko puta, sve jasnije mi je postajalo kako se ne može ispričati samo jedna priča. Film koji slijedi nezaboravnu logiku snova stvara slijed tema, koje nikada nisu u potpunosti ispričane. Ostaju glasovi i slike. Gorka ironija filma je spoznaja kako je i sjećanje na prolaznost prolazno i krhko. Baš kao što je krhko i kazalište koje se rasprši s naklonom publici”, rekao je Igor Pison, redatelj slovenskih korijena.

FOTO: Dražen Šokčević

Osim diplome opernog i dramskog redatelja koju je stekao na Bavarskoj kazališnoj akademiji August Everding, Pison je svoj akademski put zaključio u Trstu diplomom Filozofskog fakulteta. Godine 2012. režirao je svoju prvu operu u Münchenu, a svojevrsna prekretnica u njegovu profesionalnom stvaralaštvu bila je režija drame ‘Anđeo zaborava’ prema romanu Maje Haderlap 2014. godine u Drami SNG-a Ljubljana. Najviše surađuje s kazalištima na području Friuli Venezia Giulia, sa Slovenskim narodnim gledališčem Ljubljana, HNK u Zagrebu i mnogim drugim kazalištima iz središnje Europe.

U adaptaciji i režiji Igora Pisona na riječku kazališnu tako stiže glasoviti brod Gloria N. čija je plovidba u prvom redu pogrebno putovanje čiji je cilj prosuti pepeo velike operne dive u blizini njenog rodnog otoka.

U višestrukim ulogama, u predstavi glume: Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon, i braća blizanci Filip i Nikša Eldan.

Dramaturginja je Lea Kukovičič, scenografkinja Petra Veber, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a repriza je na programu “Zajca” u ponedjeljak 23. svibnja u 19.30 sati.

FOTO: Dražen Šokčević

Komentiraj