Prototip tenisica Nike Air Yeezy 1 prodan je za 1,8 milijuna dolara

Prototip tenisica Nike Air Yeezy 1 Kanyea Westa, koje je nosio na dodjeli Grammya 2008. godine, postavio je novi rekord u cijeni tenisica jer su prodane na privatnoj dražbi u Sothebyu za 1,8, milijuna dolara.

Prototip tenisica Nike Air Yeezy 1 kupila je tvrtka RARES koja i inače ulaže u posao sa tenisicama i koja je navodno već ranije  triput oborila rekord najskuplje javne prodaje tenisice. Prema agenciji Reuters 2020. godine su kupili prototip tenisica Air Jordan 1 iz 1985. godine koje je dizajnirao i nosio Michael Jordan. Kupili su ih za 560.000 dolara. Prodaja prototipa Air Yeezy 1 tenisica ujedno je i prva zabilježena prodaja tenisica za više od milijun dolara.

Osim što su specifične, tenisice Air Yeezy 1 koje je dizajnirao i nosio Kanye West, poslužile su istovremeno kao svojevrsno neslužbeno predstavljanje ozbiljnih poslovnih ambicija Kenya Westa i ulaganja u posao s tenisicama. Iako se i ranije bavio modom, te čak i dizajnirao cipele za Louis Vuitton, Kanyeova suradnja s kompanijom Nike odnosno plasiranje tenisica Air Yeezy 1 imalo je neusporediv uspjeh. S vremenom je poslovni odnos Westa i Nikea krenuo u lošem smjeru zbog čega je 2013. godine West potpisao novu poslovnu suradnju s kompanijom Adidas. Od tog trenutka je njegov posao s tenisicama i modnom linijom Yeezy poslovno eksplodirao.

Početkom ove godine Bloomberg je procijenio da Yeezy vrijedi između 3,2 i 4,7 milijardi dolara.

 

Komentiraj